2/3/12

Ο "Πολυδεύκης" έσωσε τον αγανακτισμένο πατέρα της Κομοτηνής

Αίσιο τέλος περιστατικού ομηρίας σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή
της Κομοτηνής, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις.
Η δομή Διοίκησης και διαχείρισης του περιστατικού στηρίχθηκε
στο Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών «ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».
Καθοριστικός ο «ρόλος» της Ομάδας Διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αίσιο τέλος είχε περιστατικό ομηρίας ατόμων, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, από 52χρονο, ο οποίος, αφού εισήλθε χθες το μεσημέρι σε εργοστάσιο πλαστικών κάδων, πυροβόλησε με κυνηγητική καραμπίνα και τραυμάτισε έναν από τους ιδιοκτήτες (51χρονο Σάκη Ανδριανόπουλου) και έναν 29χρονο αλλοδαπό υπάλληλο, υπήκοο Βουλγαρίας, ενώ στη συνέχεια κατακράτησε τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 63, 51 και 30 ετών, υπαλλήλους του εργοστασίου.

Στο σημείο μετέβησαν άμεσα δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή και εκκένωσαν το χώρο του εργοστασίου. Για τη διαχείριση του περιστατικού συγκροτήθηκε Διοίκηση Σκηνής και ενεργοποιήθηκε ειδική Ομάδα Διαπραγματευτών, ψυχολόγων και ψυχίατρων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και Ομάδα έρευνας - ανάκρισης, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκε κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) καθώς και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β.
Ο 52χρονος αντιλαμβανόμενος τους αστυνομικούς, άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί όλως ελαφρά ένας 35χρονος αστυνομικός. Την 14.10΄ώρα χθες το μεσημέρι  άφησε ελεύθερο ένα από τα άτομα που κρατούσε (30χρονο ημεδαπό).
Στις πολύωρες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, διάρκειας 11 ωρών περίπου, οι ειδικοί διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας κατάφεραν να μεταπείσουν τον 52χρονο και να πετύχουν την παράδοση του στις Αστυνομικές Αρχές, διασφαλίζοντας πλήρως τη σωματική ακεραιότητα του ιδίου και των ομήρων.
Κατασχέθηκαν η κυνηγητική καραμπίνα και ένα μαχαίρι, που είχε ο δράστης, καθώς και δεκαεπτά (17) κυνηγητικά φυσίγγια και εννέα (9) κάλυκες, ενώ η εξερεύνηση του χώρου συνεχίζεται από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών.
Οι τραυματίες ιδιώτες διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ στον τραυματία αστυνομικό παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησε.
Για τον τραυματισμό των τριών (3) ανθρώπων και την κατακράτηση των άλλων τριών οδηγείται στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.
Η διαχείριση του περιστατικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την κωδική ονομασία « ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ».