2/3/12

Δυο γυναίκες στην υπηρεσία των προσφύγων

 Στα "λευκά" η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου κα Μαρία Σταυροπούλου

Γυναίκα με "τύπο"  η Διευθύντρια της Αρχής Προσφυγών κα Λαμπρινή Κωλέττα

 Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ. Παναγιώτης Νίκας
 Η παρουσίαση των τριών νέων δόμων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και της Αρχής Προσφυγών πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 1η Μαρτίου 2012, ενώπιον της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96, Αθήνα).
Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών είναι συνεκτικό, ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, γιατί απαντά σε όλα αυτά τα αίτια που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Με την Ίδρυση των τριών Υπηρεσιών που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ αλλάζουν πολλά.

Η ίδρυση της νέας Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών και η στελέχωσή τους με ειδικό επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στις απαιτήσεις του συστήματος ασύλου σε συνδυασμό με την αποκέντρωση του συστήματος συνιστούν πρωτοβουλίες που ανατρέπουν πρακτικές δεκαετιών στον τομέα αυτό και δημιουργούν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μιλάμε για μια νέα εποχή στην ελληνική πολιτική ασύλου. […]
Και το μεταναστευτικό πρόβλημα όπως και το οικονομικό είναι κατά βάση κυρίως Ευρωπαϊκό πρωτίστως πρόβλημα. Η Ελλάδα το διαχειρίζεται ως εμπροσθοφυλακή της Ε.Ε ως χώρα μέλος της που τα σύνορα της ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά σύνορα και ως χώρα transit της αγωνιώδους προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. […]
Το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσουμε για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε και ανάλογο αριθμό κέντρων πρώτης υποδοχής. Δέκα τέσσερα τον αριθμό. Αυτά υποχρεωτικά θα είναι σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στη δημιουργία του πρώτου τέτοιου κέντρου, το οποίο έχουμε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε και τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης να εξασφαλίζει, και να επιτρέπει να γίνονται οι διάφορες διαδικασίες που προανέφερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι λοιποί ευρωπαϊκοί μας εταίροι θα μας βοηθήσουν με τη χρηματοδότηση τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας. Αυτό που μας λείπει είναι οι κατάλληλοι χώροι.
Αυτό είναι το σημείο-κλειδί που προσκρούει στις γνωστές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που γειτνιάζουν έστω και εκ του μακρόθεν με τις σχετικές σχεδιαζόμενες υποδομές. Χωρίς αυτές, όμως, η ωμή αλήθεια είναι ότι θα υπάρχει άλλοτε μία καλύτερη, άλλοτε μία λιγότερο καλύτερη διαχείριση του προβλήματος, χωρίς όμως το ουσιαστικό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε. Πρέπει να μπει τέλος και σε αυτό το θέμα με τους τοπικισμούς και τις δημαγωγίες. Η Ελληνική Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη της να απαλλάξει την ελληνική κοινωνία από αυτήν τη βαθιά πληγή.
Και πρέπει να αναληφθούν άμεσα εντός του χρονικού πλαισίου αυτής της κυβέρνησης από τον Λ. Παπαδήμο, κεντρικές, συντονισμένες, διυπουργικές και διακομματικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. […]
Με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων, με την ευθύνη και την πρωτοβουλία των εκλεκτών ανθρώπων που έχουν επιλεγεί να ηγηθούν αυτών των υπηρεσιών είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.»
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου κα Μαρία Σταυροπούλου έδωσε το στίγμα των νέων δομών του Υπουργείου στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:
«Πριν ένα χρόνο σηματοδοτήθηκε η μεγαλύτερη νομοθετική και θεσμική αλλαγή στη χώρα μας στον τομέα του πολιτικού ασύλου και της μετανάστευσης. Η αλλαγή αυτή έχει δύο άξονες: Ο πρώτος είναι η αυτονόμηση της κρίσης εάν κάποιος αλλοδαπός είναι πρόσφυγας, εάν δηλαδή δικαιούται να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Πλέον η κρίση αυτή περνά σε πολιτικούς υπαλλήλους που απαρτίζουν την Υπηρεσία Ασύλου και σε ανεξάρτητες επιτροπές. Έτσι, εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Ο δεύτερος άξονας είναι η δημιουργία σύγχρονων δομών, που θα συντονίζονται από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, όπου θα παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα όσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται, προκειμένου να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς τους, να γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και να εντοπισθούν τυχόν ευάλωτα άτομα, όπως για παράδειγμα οι ανήλικοι αλλοδαποί».
Επιπλέον, η κα. Σταυροπούλου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ανέφερε «θα ρωτήσετε, πώς, την εποχή της μεγαλύτερης λιτότητας, και του περιορισμού του δημόσιου τομέα, είναι δυνατό να ελπίζει κανείς πως τέτοια δομή θα στηθεί; Προσκαλούμε όσους δημοσίους υπαλλήλους ενδιαφέρονται να έρθουν κοντά μας να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. Και κάνουμε έκκληση στις υπηρεσίες τους να αντιληφθούν την εθνική σπουδαιότητα του έργου μας, και να βοηθήσουν κι αυτές με τη σειρά τους. Όλοι, και όταν λέω όλοι, εννοώ κρατικές υπηρεσίες, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί που ασχολούνται με τους πρόσφυγες, μη-κυβερνητικές οργανώσεις που τόσα χρόνια παλεύουν για τα αυτονόητα σε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να βοηθήσουν τώρα, για να πάμε μπροστά και σε αυτόν τον τομέα».
Ακολούθως, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ. Παναγιώτης Νίκας παρουσίασε τη βασική φιλοσοφία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, τονίζοντας:
«Η αποστολή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής είναι η υποδοχή των αλλοδαπών που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης εισόδου ή παράνομης διαμονής στην Ελλάδα και η φιλοξενία τους σε συνθήκες που να διασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.
Με τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα διαχωρισμού και καταγραφής των μεταναστών και κυρίως έγκυρης πιστοποίησης της πραγματικής προέλευσής τους, κάτι που θα γίνει εφικτό με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση του προσωπικού μας σε συνεργασία τόσο με τον FRONTEX όσο και με την EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου).
Εκτός αυτού του διαχωρισμού, στα ΚΕΠΥ θα καλύπτονται οι άμεσες βιοτικές ανάγκες των αλλοδαπών και θα περιλαμβάνεται ιατρικός έλεγχος. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο οι αλλοδαποί θα δέχονται ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπιση άμεσων ιατρικών ζητημάτων και ψυχο-κοινωνική υποστήριξη. Θα παρέχεται ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, προστασία της οικογενειακής ζωής, διασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και μέριμνα για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά και τα θύματα βασανιστηρίων».
Τέλος, η Διευθύντρια της Αρχής Προσφυγών κα Λαμπρινή Κωλέττα επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τη βούληση της Πολιτείας, όπως αυτή περιγράφεται στο ν.3907/2011, ξεπερνώντας τις αδυναμίες του παρελθόντος που μας έχουν κοστίσει μια σειρά από καταδίκες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας έχουν καταστήσει δέκτες αυστηρότατης κριτικής τόσο από τη διεθνή όσο και από την εσωτερική κοινότητα. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί αξιοποιώντας τα συμπεράσματα και την εμπειρία που έχουμε αντλήσει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του συστήματος παροχής διεθνούς προστασίας και ταυτόχρονα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που απλόχερα μας προσφέρουν στον τομέα αυτό οι διεθνείς οργανισμοί, με προεξέχουσα την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και Μ.Κ.Ο. που δρουν στο χώρο του ασύλου».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο απερχόμενος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης, η Γενική Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών κα. Βασιλική Κορδάτου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Σούλης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, πρέσβεις και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών, εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εκπρόσωποι της Task Force , της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του FRONTEX , ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.