9/3/12

Σύστημα 4-4-2 στη διαφθορά

Αποκάλυψη Σπινέλλη
Για πρώτη φορά στην ιστορία του υπουργείου Οικονομικών οι εφοριακοί δια του προέδρου τους κ. Χαρ. Νικολακόπουλου κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Αθηνών κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομ. Σπινέλλη και κατά του διευθυντή Σχεδιασμού και Ελέγχων του ΣΔΟΕ και προέδρου του Β΄υπηρεσιακού συμβουλίου κ. Ν. Λέκκα.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, «η μήνυση αυτή, αφορά συκοφαντικούς ισχυρισμούς που προέβαλλαν σε εκδήλωση με θέμα «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη», για την ύπαρξη «εκτεταμένης διαφθοράς στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό», ώστε να δικαιολογήσουν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα του κράτους».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η περίοδος της σιωπής και της αποδοχής επιθέσεων, για την Ομοσπονδία μας, έχει περάσει οριστικά. Θα αντιδρούμε πλέον με κάθε πρόσφορο τρόπο, για να υπερασπιστούμε την τιμή και την υπόληψη των σκληρά εργαζόμενων εφοριακών. Ας καταλάβουν το μήνυμα, όσοι (για πολλά χρόνια) μετέθεσαν στους εφοριακούς, τις βαρύτατες πολιτικές και υπηρεσιακές τους ευθύνες».

Στην εκδήλωση αυτή ο κ. Σπινέλλης είναι αναφερθεί στο σύστημα 4-4-2 όπου μέσω αυτού του συστήματος το κράτος αν ήταν να εισπράξει κανονικά 100 ευρώ από την επιβολή προστίμων εισπράττει μόνο 20 ευρώ. Αυτό διότι σύμφωνα με τον κ. Σπινέλλη υπάρχει διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και έτσι το 40% του ποσού χάνεται γιατί παρέχεται «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «καταβάλλεται» στον ελεγκτή και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Για τη δήλωση αυτή οι εφοριακοί είχαν ανακοινώσει πριν από περίπου 3 μήνες που είχε γίνει η σχετική αναφορά από τον πρώην επικεφαλής του συστήματος TAXIS ότι θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποκατασταθεί το κύρος του εφοριακού κλάδου.

Στην ίδια εκδήλωση είχε βρεθεί και ο κ. Λέκκας ο οποίος σύμφωνα με τους εφοριακούς φαίνεται να συμφωνεί με ορισμένες από τις διαπιστώσεις του κ. Σπινέλλη.