11/2/12

Πυρηνικοί επιστήμονες και Μοσάντ


Ο Μουσταφά Αχμάντι Ροσάν (εδώ εικονίζεται με τον γιο του) σκοτώθηκε πριν ένα μήνα άπο έκρηξη μαγνητικής βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του
 Η Μοσάντ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, εκπαίδευσε την περίοδο 2007 - 2008 σε στρατόπεδά της ιρανούς αντιφρονούντες της τρομοκρατικής οργάνωσης PMOI (Λαϊκή Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ιράν/ People's Mujahideen Organisation of Iran ή ΜΕΚ), τους οποίους έστειλε να δολοφονήσουν συμπατριώτες τους, πυρηνικούς επιστήμονες.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝBC, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πήγες, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό συνέβη εν γνώσει της CIA και της αμερικανικής κυβέρνησης που όμως «δεν είχαν άμεση ανάμιξη στις δολοφονίες». Τέσσερις πυρηνικοί επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί μυστηριωδώς τα τελευταία χρόνια στο Ιράν.
Ωστόσο, μια άλλη κυβερνητική πηγή του αμερικανικού καναλιού δήλωσε πως οι σχετικές πληροφορίες «δεν έχουν επιβεβαιωθεί», αρνούμενη κάθε ανάμειξη των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση.
Τόσο η CIA, όσο και η Μοσάντ κατηγορήθηκαν από το Ιράν ότι συνεργάστηκαν πριν από ένα μήνα στη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα Μουσταφά Αχμαντί Ροσάν, που σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό του, στο κέντρο της Τεχεράνης. Αλλοι τρεις συνάδελφοί του δολοφονήθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις στο Ιράν κατά τη διετία 2010-2011. Όλοι τους λέγεται πως εργάζονταν μυστικά στο πρόγραμμα απεμπλουτισμού ουρανίου της χώρας.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, κατηγόρησε τις αμερικανικές και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, ενώ ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα αντισταθεί στις πιέσεις και τις προσβολές της Δύσης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η ένοπλη οργάνωση PMOI ιδρύθηκε το 1965, με σκοπό την ανατροπή του Σάχη του Ιράν και μπήκε στη μαύρη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2002. Η οργάνωση, που συνδυάζει την άκρα Αριστερά με τον ισλαμισμό, έχει αρχηγεία στο Παρίσι και στο Ιράκ.