16/12/11

Στρογγυλοποίησε την αλήθεια για το φράχτη

Κατά την τελευταία επίσκεψη του Χρ. Παπουτσή στον Έβρο με στελέχη της Frontex.

 Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν και υπεγράφη η αντίστοιχη υπουργική απόφαση, το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Συνόρων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Και  στο σύνολο του προγράμματος, εκτός από το έργο της κατασκευής του φράχτη, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, πάλι στις 5 Σεπτεμβρίου.
"Αυτό όμως τι σημαίνει; Σημαίνει -ανέφερε στη Βουλή ο κ. Παπουτσής- ότι από μόνο του το έργο δεν έχει κανένα νόημα, όπως δεν έχουν κανένα νόημα από μόνες του οι θερμικές κάμερες, όπως δεν έχει κανένα νόημα από μόνη της η αγορά των πέντε πλοίων. Μιλάμε για ένα συνολικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε.
Η αλήθεια είναι ότι διαπραγματευθήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρηματοδότηση του φράχτη αλλά στην περίπτωση εκείνη είχαν εξαιρεθεί έξι πλοία του Λιμενικού Σώματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σκεπτικό ότι είχε ήδη αρνηθεί τη χρηματοδότηση του φράχτη στην Ισπανία και με το φόβο ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες, που έχουν σύνορα και οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και εκεί αντίστοιχα τεχνητά εμπόδια, επέλεξε για το λόγο αυτό να χρηματοδοτήσει έξι πλοία για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και όχι το φράχτη. Αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσει η υλοποίησή του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Ελληνικών Συνόρων, όπως παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεχίζεται κανονικά η εκτέλεσή του και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε".