27/10/11

Aλωνίζουν οι Τούρκοι στη Θράκη

Το Crimes on air σας παρουσιάζει την απάντηση Παπουτσή σε δυο Βουλευτές, για το τζαμί που χτίστηκε στους Αμαξάδες, υπό τις ευλογίες της Άγκυρας. 

 
                                                         Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ                   ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4                                        ΕΛΕΓΧΟΥ
Τ.Κ.101 77   Α Θ Η Ν Α                                                       ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
                                                                                               ΕΝΤΑΥΘΑ
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/14032
                                                                                  ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτές κ.κ. Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗ
     και Ι. ΚΟΡΑΝΤΗ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ :
    α) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ 106 71
    β) ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ/ 154 51
    γ) ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗ-
        ΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ/
        151 80
(Γραφεία κ.κ. Υπουργών)
3. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :
      α) Γραφείο κ. Αρχηγού
      β) Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας
4. Ε.Υ.Π.
            (Γραφείο κ. Διοικητού)


ΘΕΜΑ : Τέμενος στους Αμαξάδες Ροδόπης.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ   25/ 03-10-2011.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ και Ι. ΚΟΡΑΝΤΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σας γνωρίζουμε ότι, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το υπ’ αριθ. 4767 από 28-09-2011 έγγραφο της, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 441/2005 άδεια οικοδομής που αφορούσε την εκτέλεση εργασιών ανέγερσης διώροφου τεμένους, με  βοηθητικό χώρο και πύργου (μιναρέ), την οποία αιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Επιτροπής Τεμένους Άνω Αμαξάδων. Σημειώνεται ότι, ο βοηθητικός χώρος είναι υπόγειος και αποτελείται από 3 δωμάτια, ιδίων διαστάσεων με αυτόν του χώρου λατρείας, της επιφανείας.

Εσωτερικά του ανωτέρω τεμένους και στον κεντρικό χώρο προσευχής, απέναντι από την κεντρική είσοδο, υπάρχει παράθυρο βιτρό, στο οποίο απεικονίζεται το σύμβολο του Ισλάμ με την κόκκινη ημισέληνο και το αστέρι σε διαφανές κυκλικό φόντο, σε αντίθεση με τα σύμβολα της Τουρκικής σημαίας (λευκή ημισέληνος και αστέρι σε κόκκινο φόντο). Επίσης διακρίνονται θρησκευτικά σύμβολα, διακοσμητικά μοτίβα - προσευχές στα αραβικά, ενώ στον τοίχο της δυτικής πλευράς, είναι τοποθετημένη αναμνηστική μαρμάρινη πλακέτα επί της οποίας υπάρχει η κόκκινη ημισέληνος με αστέρι και κάτω από αυτή, αναγράφεται στην τουρκική γλώσσα με ανάγλυφα γράμματα «ARABACIKOY CAMI. YAPILIS TARIHI 2005» (Τζαμί Αμαξάδων. Ημερομηνία ανέγερσης 2005).
- // -
- 2 -

Σημειώνεται ότι, η τελετή εγκαινίων του τεμένους Αμαξάδων Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την 25-09-2011. Ωστόσο, την 09-09-2011 πραγματοποιήθηκαν «ανεπίσημα» εγκαίνια όπου παρέστη μεταξύ των άλλων και ο Δήμαρχος του Δήμου SISLI Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ενίσχυσε οικονομικά στην ανέγερση του εν λόγω τεμένους και συγκεκριμένα του μιναρέ, καθώς και στην διακόσμηση, με το ποσό των 70.000,00 ευρώ.

Τέλος σας πληροφορούμε ότι σε κάθε περίπτωση, θέματα που άπτονται των εθνικών μας συμφερόντων, παρακολουθούνται, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία. Ειδικότερα, στην περιοχή της Ροδόπης οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας παρακολουθούν το εν λόγω θέμα εκ του σύνεγγυς, σε συνεργασία βεβαίως με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες μας έχουν προβεί και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες-ελέγχους, για την διαπίστωση τυχόν παραβάσεων-δραστηριοτήτων στο ανωτέρω τέμενος και εφόσον συντρέξει περίπτωση θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο, για την αντιμετώπιση τυχόν ενεργειών που άπτονται της εθνικής μας ασφάλειας και δε συνάδουν με την έννομη τάξη, προς διασφάλιση της νομιμότητας και των εθνικών μας συμφερόντων.


                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ