27/10/11

Ο οδηγός του Καντάφι εξομολογείται



Μ' αυτό το τζιπ προσπάθησε να διαφύγει την τελευταία φορά ο Καντάφι. Δίπλα ο επί 30 χρόνια οδηγός του

Η τελευταία φορά που ο Χουνέις Νασρ είδε το αφεντικό του ήταν στα ερείπια της Σύρτης: έμοιαζε να βρισκόταν σε σύγχυση ενώ κόλαση είχε ξεσπάσει γύρω του. Το «αφεντικό» ήταν ο Μουαμάρ Καντάφι, του οποίου ο Νασρ υπήρξε οδηγός επί 30 χρόνια. «Τα πάντα τινάζονταν στον αέρα», λέει κάνοντας μια αναδρομή στις στιγμές πριν συλληφθεί ο λίβυος δικτάτορας την περασμένη εβδομάδα. «Οι επαναστάτες έρχονταν κατά πάνω μας. Δεν φοβόταν, αλλά φαινόταν σαν να μην ήξερε τι να κάνει. Ηταν η μοναδική φορά που τον είδα έτσι».
Λίγα λεπτά αργότερα οι επαναστάτες μπήκαν στο τελευταίο καταφύγιο του Καντάφι, στην γενέτειρά του. Ο Νασρ λέει ότι ο δικτάτορας ύψωσε τα χέρια για να δείξει ότι παραδίδεται και οι αντάρτες τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον με τη λαβή ενός τουφεκιού και μαυρίζοντάς του το μάτι. Ο Νασρ πρόλαβε να ρίξει μια τελευταία ματιά στο αφεντικό του προτού κατακλυστεί ο τόπος από αντάρτες που τους έσπασαν και τους δυο στο ξύλο.
Σήμερα, ο Νασρ και ο Μανσούρ Ντάο, επικεφαλής ασφαλείας του Καντάφι, είναι οι μόνοι που επιζούν από το στενό περιβάλλον του δικτάτορα. Ο Νασρ, που η μάχη για τον έλεγχο της Σύρτης τον έχει αφήσει κουφό από το δεξί αφτί, κρατείται στις στρατιωτικές φυλακές της Μισράτα. Πέρασε τις πέντε τελευταίες μέρες της πολιορκίας της πόλης μαζί με τον Καντάφι πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι για να κρυφτούν και, στον δημοσιογράφο του βρετανικού «Guardian» που τον συνάντησε στη Μισράτα, περιγράφει έναν δικτάτορα είτε περιφρονητικό είτε σε βαθιά άρνηση ως τον φριχτό θάνατό του στη Σύρτη
«Ηταν παράξενος», λέει ο Νασρ. «Στεκόταν συνέχεια ακίνητος και κοίταζε προς τα δυτικά. Δεν είδα φόβο μέσα του. Ημουν μαζί του επί 30 χρόνια και, ορκίζομαι στον θεό, δεν τον είδα ποτέ να συμπεριφέρεται άσχημα. Ηταν απλώς το αφεντικό. Μου φερόταν καλά». Ο Καντάφι του έδινε μισθό λίγο παραπάνω από 350 ευρώ τον μήνα και του παρείχε σπίτι στη Σύρτη.
Οπως πολλοί από το στενό περιβάλλον του δικτάτορα, ο Νασρ ανήκει στην φυλή του Καντάφι. Παρέμεινε μέχρι τέλους στο πλευρό του πρώην λίβυου ηγέτη επειδή «τον πίστευα όταν έλεγε ότι πολεμούσε τους κακούς». Παρέμεινε πιστός ακόμη και όταν του είπαν να αποσυρθεί από την υπηρεσία του τον Μάρτιο. «Μου είπαν ότι η δουλειά θα τελείωνε στις 17 Μαρτίου και επέστρεψα στη Σύρτη», συμπληρώνει.