1/9/11

Αποτέφρωση νεκρών με υγροποίηση

Το μηχάνημα υγροποίησης
Μία πρωτότυπη μονάδα υγροποίησης πτωμάτων εγκαταστάθηκε σε οίκο τελετών στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη «100% οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον μονάδα», όπως την διαφημίζουν οι ιδιοκτήτες της. Η συσκευή τους χρησιμοποιεί την αλκαλική υδρόλυση για να αποσυνθέσει το ανθρώπινο σώμα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, αποτελώντας εναλλακτική οικολογικότερη μέθοδο της αποτέφρωσης.

Η μονάδα υγροποίησης Resomation θα λειτουργήσει στις επόμενες εβδομάδες. Το νέο σύστημα υγροποίησης είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από την αποτέφρωση μιας και συγκριτικά εκπέμπει 1/3 των βλαβερών αερίων για το όζον, απαιτεί το 1/7 της ενέργειας και προσφέρει τη δυνατότητα ολικής αφαίρεσης των σφραγισμάτων από τα δόντια, ώστε να μην χρειαστεί να αεριοποιηθούν μολύνοντας την ατμόσφαιρα όπως γίνεται στα «κλασικά» κρεματόρια.

Πώς λειτουργεί λοιπόν η νέα αυτή μέθοδος αποσύνθεσης των νεκρών σωμάτων; Η σορός βυθίζεται σε ζεστό διάλυμα υδροξειδίου του καλίου σε πίεση 10 ατμοσφαιρών και θερμοκρασία 180 ºC για δυόμισι με τρεις ώρες. Οι ιστοί διαλύονται και ρευστοποιούνται και τέλος το υγρό προϊόν αποβάλλεται στο δημόσιο αποχετευτικό σύστημα.

Τα απόβλητα της Resomation είναι αποστειρωμένα, δεν περιέχουν DNA και δεν επιφέρουν ίχνος απειλής για το περιβάλλον, λένε οι ειδικοί επιστήμονες. Τα οστά που απομένουν μεταφέρονται σε μηχάνημα αποτέφρωσης και γίνονται στάχτη. Τα μέταλλα που μπορεί να υπάρχουν στο νεκρό σώμα, όπως σφραγίσματα δοντιών, τεχνητοί σύνδεσμοι, εμφυτεύματα, βηματοδότες κλπ, αποσπώνται από το σώμα ασφαλώς.

Η Φλόριντα αποτελεί μια από τις επτά Πολιτείες της Αμερικής όπου η χρήση της τεχνολογίας επιτρέπεται από το νόμο για την ταφή των νεκρών. Στο Οχάιο όμως, δικαστική απόφαση απαγόρευσε την αλκαλική υδρόλυση, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία παράνομη. Στο παρελθόν χρησιμοποιούταν μεν, αλλά για την διάσπαση ιατρικών αποβλήτων και ζώων δε.

Μια άλλη οικολογική εναλλακτική της αποτέφρωσης που εμφανίστηκε στη Σουηδία είναι η κρυοξήρανση, με την ονομασία Promession. Το σώμα μπαίνει στο μηχάνημα κρυοξήρανσης όπου γίνεται παροχή υγρού αζώτου, ύστερα δονείται ώσπου να τεμαχιστεί. Τα λείψανα που απομένουν ξηραίνονται ώστε να διαβρωθούν επιπλέον και περνούν από φίλτρα που παγιδεύουν τα μέταλλα και τα αμαλγάματα. Το υλικό που απομένει τοποθετείται σε ένα βιοδιασπώμενο φέρετρο και θάβεται.

Ως τώρα η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί μόνο σε χοίρους, αλλά η σουηδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να της δώσει ισχύ και να εισάγει νόμο για «φόρο ενταφιασμού» όχι μόνο για αποτέφρωση και ενταφιασμό αλλά και για την μέθοδο Promession. 60 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την μέθοδο αυτή, ενώ πρόκειται να εφαρμοστεί σε 12 νεκρούς τις ερχόμενες μέρες [τοβημα].