25/8/11

Πολύ σκληρή για δ/ντρια φυλακών?

Σε επιστολή της φοιτήτρια νομικής καταγγέλει την διευθύντρια των φυλακών Κορίνθου γιατί ο φυλακισμένος πατέρας της σταμάτησε να παίρνει άδειες. 

"Λεγομαι -αναφέρει- Καρυδακη Αικατερινη, σπουδαζω νομικη στο πανεπιστημιο του Μοναχου. Ο πατερας μου, Καρυδακης Σπυριδων, βρισκεται εδω και 4 χρονια στις φυλακες Κορινθου, αφου πρωτα εμεινε για εναν χρονο στις φυλακες του Κορυδαλλου. Εχει αδικως καταδικαστει πρωτοδικα σε δις ισοβια για απατη εις βαρος της Κτηματικης τραπεζας στο υψος των 49.000.000 δραχμων, που διαπραχθηκε το 1989. Το πιο τραγικο στην ολη υποθεση ειναι ισως το οτι στην πραγματικοτητα ο ανθρωπος ειναι αθωος, οπως δειχνει και η κοινη λογικη, η οποια ομως δυστυχως στις μερες μας δεν χρεισιμοποιηται συχνα.

  Το πρωτοδικο δικαστηριο λοιπον εγινε το 2007, ενω το εφετειο το οποιο εχει οριστει 3 φορες ως τωρα δεν εγινε ακομα λογω της μπερδεμενης καταστασης των πολιτικων πραγματων στην Ελλαδα. Καθε φορα που μας δινουν καποια ημερομηνια το εφετειο οριζεται για μετα απο εναν χρονο και περασαν ετσι ηδη 4 χρονια. Μεσα στο χρονικο αυτο διαστημα ο πατερας μου παρουσιασε πολλα προβληματα υγειας, οπως καρκινο, υπνικη απνοια και προβληματα καρδιας.

   Παρʼολα αυτα ομως, καθʼολη τη διαρκεια της κρατησης του ο πατερας μου εδειξε καλη διαγωγη και δεν αντιμετωπισε καποιο περαιτερω προβλημα με το νομο. Του εχει δοθει αρκετες φορες 24ωρη αδεια και ουδεποτε ακουστηκε καποιο παραπονο ή διαμαρτυρια για καταχρηση της αδειας αυτης απο μερους του. Τα τελευταια χρονια μαλιστα, του εχει χορηγηθει και εκπαιδευτικη αδεια για να σπουδασει πληροφορικη στα ΙΕΚ Κορινθου. Προφανως λοιπον ο ανθρωπος ουδεμια θεληση παρουσιασε τοσο καιρο να παραβει το νομο.

   Καθε τρεις μηνες ο πατερας πρεπει να κανει ιατρικες εξετασεις για να παρακολουθειται το σταδιο του καρκινου. Οι τελευταιες εξετασεις εδειξαν οτι ο καρκινος αρχισε να παρουσιαζει μεταστασεις.

   Για το λογο αυτο, ο πατερας μου μαζεψε ολα τα ιατρικα χαρτια και τα παρεδωσε στην κ. Ζαφειρακη, την καινουργια διευθυντρια των φυλακων Κορινθου, ωστε εκεινη να τα προωθησει στους αρμοδιους και να του δωσει τον αριθμο πρωτοκολλου. Η κ. Ζαφειρακη ομως, δειχνοντας πρωτοφανη αδιαφορια, καθυστερoυσε αρχικα να προωθησει τα εγγραφα αυτα, δινοντας του την εξηγηση οτι επιθυμει πρωτα να τα μελετησει. Και τωρα ρωτω, τι ακριβως ζητα να μελετησει η διευθυντρια των φυλακων στα ιατρικα εγγραφα απο τη στιγμη που δικη της αρμοδιοτητα ειναι να παραδωσει τα εγγραφα αυτα στους αρμοδιους και τιποτα παραπανω?? Στις 19 Αυγουστου του εδωσε τελικα τον αριθμο πρωτοκολλου ομως ακομα δεν εχει προωθησει τα εγγραφα, ζητωντας μας μαλιστα το λογο που βιαζομαστε τοσο πολυ!!!!!

   Η κ. Ζαφειρακη δε σταματησε μονο σε αυτο. Στις 16 Αυγουστου 2011 η διευθυντρια σταματησε την εκπαιδευτικη αδεια που ειχε δοθει στον πατερα μου, χωρις μαλιστα να του δωσει καποια σαφη εξηγηση για τους λογους που την οδηγησαν σε αυτην της την αποφαση. Κατα την πρωτη τηλεφωνικη της συνομιλια με το δικηγορο μας, η διευθυντρια του ξεκαθαρισε πως ο πατερας μου με κανεναν τροπο δεν παραβιασε το νομο και οτι απλως δεχτηκε καποια ανωνυμα τηλεφωνηματα .   Επισης εφτασε στο σημειο να πει στον δικηγορο οτι αν εκεινη ηταν στη θεση του πρωην διευθυντη των φυλακων, η ιδια δε θα εδινε στον πατερα μου την εκπαιδευτικη αδεια. Φοβαται η κ. Ζαφειρακη να αναλαβει ευθυνες?? Φυσικα, ειναι προτιμοτερο για εκεινη ολοι να καθονται με σταυρωμενα τα χερια και να μην αναγκαζεται να παιρνει σοβαρες αποφασεις, ομως τα πραγματα δεν ειναι τοσο ευκολα.

 Στις 18.08.2011 εγινε συμβουλιο το οποιο οργανωσε η κ. Ζαφειρακη και στο οποιο συμμετειχε και η εισαγγελεας. Μετα απο το συμβουλιο η διευθυντρια ανακοινωσε στον πατερα μου οτι αποφασιστηκε να του κοπει η αδεια. Ο δικηγορος μας επικοινωνησε με την διευθυντρια θελωντας να παρει στα χερια τη γραπτη αποφαση του συμβουλιου, ομως ανακαλυψε οτι δεν υπαρχει καμια γραπτη αποφαση. Προφανως οι λόγοι που προεβαλε η κ. Ζαφειρακη δεν αρκουσαν για να κοπει η αδεια κι ετσι η αδεια αυτη τη στιγμη ισχυει αλλα δεν λειτουργει, επειδη ετσι θελει η διευθυντρια των φυλακων. Να τονισουμε πως στην δικηγορο μας αρνειται να δωσει οποιαδηποτε εξηγηση.

  Η κ. Ζαφειρακη κανει καταχρηση της εξουσιας. Αναστελλει αποφαση του αρχικου συμβουλιου χωρις να εχει το δικαιωμα, διοτι του απαγορευσε την εξοδο πριν κανει γινει δευτερο συμβουλιο. Καταπατα το αρθρο 3 του ΕΣΔΑ για ψυχολογικη βια, καθως ασκει ψυχολογικη βια εναντιον του κρατουμενου επιβαρυνοντας ετσι την υγεια του, παραβιαζει το αρθρο 16 του συνταγματος για το δικαιωμα στην εκπαιδευση και το πρωτο προσθετο πρωτοκολλο της ΕΣΔΑ, το αρθρο 2 που αφορα τη δια βιου μαθηση. Επισης παραβιαζει το αρθρο 137α , παραγραφοι 1,2 και 3 για επιβολη βασανιστηριων, ψυχολογικο πονο που επιφερει ψυχολογικη βλαβη και ασκηση παρανομης ψυχολογικης βιας.

  Ολοι εχουν δικαιωματα και ο ρολος της διευθυντριας της φυλακης ειναι να προστατευει και να υπερασπιζεται τα δικαιωματα και της υποχρεωσεις του καθε κρατουμενου και οχι με το ετσι θελω να τους τα αφαιρει. Ο καθε κρατουμενος στις φυλακες εχει τη δικη του ιστορια και πρεπει ολοι να γινονται σεβαστοι. Ειδικοτερα μαλιστα αν η ενοχη ενος κρατουμενου δεν εχει αποδειχτει πληρως, δεν μπορει να θεωρειται εκατο τοις εκατο ενοχος για κανεναν λογο. Και δεν εννοω μονο να αποδειχτει στη γραπτη αποφαση ενος δικαστηριου, γιατι εκει πολλοι παραγοντες μπορει να παιξουν το ρολο τους, αλλα πολυ περισσοτερο στην κοινη λογικη, η οποια ειναι πολυ πιο δυνατη απο μια γραπτη αποφαση. Το κρατος εχει την αρμοδιοτητα να προστατευει τους πολιτες και αν δεν το κανει, τοτε δεν ειναι κρατος. Και πως γινεται στην Ελλαδα, που γεννησε τη δημοκρατια και η οποια ειναι πατριδα τοσων σοφων ανθρωπων, να καταπατειται ακαταπαυστα ο θεσμος της δημοκρατιας?? Κι ολα αυτα που συμβαινουν μας βεβαιωνουν για μια ακομα φορα οτι η εξουσια ειναι ο χειροτερος εχθρος του ανθρωπου, διοτι ειναι αχορταγη".