5/8/11

Στο Ρέθυμνο η Τροχαία υπόδειγμα


Έργο του τοπικού Βουλευτή Μανώλη Όθωνα
Από την Αθηνά Πετρακάκη



Ολοκληρώθηκε το διοικητικό μέρος της διαδικασίας και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη πρόκειται να λειτουργήσει το Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ με έδρα το Ρέθυμνο και δομή που θα καλύπτει όλο το μήκος του Οδικού Άξονα. Η νέα αυτή υπηρεσία θα υπάγεται διοικητικά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης και θα εδρεύει στον πρώην Δήμο Λαππαίων και συγκεκριμένα στο κτήριο του τ. δημαρχείου.
 Στη δομή περιλαμβάνονται ένας Σταθμός Τροχαίας στη Νεάπολη Αγ. Νικολάου και δύο κλιμάκια τροχαίας σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα. Πρόκειται για νέο μοντέλο αστυνόμευσης αυτοκινητοδρόμων και εφαρμόζεται στην Κρήτη πιλοτικά προκειμένου αργότερα να εφαρμοστεί και σε άλλους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας.


Με στόχο η παρουσία της νέας υπηρεσίας στο ΒΟΑΚ να είναι προληπτικού και αποτρεπτικού χαρακτήρα, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανόλης Όθωνας, ξεκινάει από το Σεπτέμβριο η λειτουργία της, δεδομένου ότι έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και το μόνο που ουσιαστικά μένει για να ενεργοποιηθεί είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από αστυνομικούς όλης της χώρας, που επιθυμούν να εργαστούν στην εν λόγω υπηρεσία, κάτι που θα γίνει εντός των προσεχών ημερών με τελική επιλογή βάσει κριτηρίων.
Όσον αφορά την κατάσταση του κτηρίου που θα φιλοξενήσει το Τμήμα Τροχαίας του ΒΟΑΚ ο κ. Όθωνας τόνισε ότι δεν χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές αλλαγές πέραν της διαμορφώσεως ενός χώρου για κρατητήρια, το οποίο όπως επεσήμανε προβλέπεται και είναι απαραίτητο να υπάρχει.
Ο κ. Όθωνας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα ανακόψει την ξέφρενη πορεία των τροχαίων ατυχημάτων, αφού όλοι όσοι θα ταξιδεύουν στο ΒΟΑΚ θα γνωρίζουν πλέον ότι τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους θα συναντούν την Τροχαία ΒΟΑΚ, η οποία θα επεμβαίνει σε κάθε περίπτωση που αυτό θα κριθεί αναγκαίο.
Η υπηρεσία έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Αστυνόμευσης Αυτοκινητόδρομων, με βάση τις δικές μας ιδιαιτερότητες και τα δικά μας χαρακτηριστικά, τόνισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΒΟΑΚ
Το Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ θα έχει ως έδρα το δήμο Ρεθύμνου και θα εγκατασταθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην δημαρχείου Λαππαίων στην Επισκοπή Ρεθύμνης. Στην έδρα του Τμήματος θα λειτουργούν: Α) Το Γραφείο Τροχονομικής Αστυνόμευσης, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή του ΚΟΚ. Επίσης μεταξύ άλλων, θα είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση και τη διενέργεια προανάκρισης των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και για την εγκατάσταση και συντήρηση της κατακόρυφης και οριζόντιας φύλαξης του οδικού άξονα. Β) Το Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης το οποίο θα είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας, ενώ ακόμα θα τηρεί αρχείο, θα διεκπεραιώνει αιτήματα διοικητικής φύσεως και θα τηρεί στατιστικά στοιχεία. 
Επίσης, θα λειτουργήσει Σταθμός Τροχαίας με έδρα τη Νεάπολη Αγίου Νικολάου που διοικητικά θα υπάγεται στο Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ ενώ συγχρόνως για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Τμήματος θα λειτουργήσουν και δύο κλιμάκια Τροχαίας σε Χανιά και Ηράκλειο με έδρες τους Δήμους Χανίων και Ηρακλείου αντίστοιχα.

Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΒΟΑΚ
Περισσότερες από 50 είναι οι οργανικές θέσεις με τις οποίες θα στελεχωθεί το νέο Τμήμα Τροχαίας ΒΟΑΚ, ενώ σύμφωνα με το υφυπουργό κ. Όθωνα το μόνο που μένει είναι να δημοσιευθεί η διαταγή, η οποία θα αναφέρει ότι με βάση της οργανικές θέσεις της υπηρεσίας θα κληθούν αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους προκειμένου να εργαστούν στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Όσον αφορά την ανησυχία, ότι η στελέχωση της νέας υπηρεσίας πιθανά θα αποδυναμώσει ορισμένα από τα υπάρχοντα Τμήματα της Τροχαίας αφού οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις θα γίνουν από το υπάρχων δυναμικό, ο κ. Όθωνας σημείωσε: «Η υπηρεσία, οι αρμοδιότητες και το έργο αφαιρεί βάρος από τις ήδη αρμόδιες υπηρεσίες της Κρήτης που έχουν την ευθύνη της τροχονομικής αστυνόμευσης του οδικού δικτύου, άσχετα ότι δεν τη κάνουν. Δηλαδή σήμερα κανονικά ο ΒΟΑΚ θα έπρεπε να αστυνομεύεται και αστυνομεύεται σε ένα βαθμό, κάτω από τη δική μου πίεση από τα τμήματα τροχαίας των νομών, άρα τους αφαιρεί δουλειά. Σε αυτή τη λογική δεν είναι απαγορευτικό οριακά να πάρεις κάποιους ανθρώπους, για να κάνουν μια δουλειά την οποία ήταν ήδη υποχρεωμένοι να κάνουν» και πρόσθεσε: «τώρα θα την κάνουν μέσα από τον ενιαίο σχεδιασμό, σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας με ένα τρόπο όπως αυτόν στους σύγχρονους αυτοκινητόδρομους σε όλη την Ευρώπη». Αυτό που ουσιαστικά ξεκινάει από την Κρήτη θα ήταν καλό κάποια στιγμή να γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Εκείνο που επισημάνθηκε και που είναι σημαντικό για τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όθωνα, είναι ότι ακόμα κι αν σε πρώτη φάση η υπηρεσία λειτουργήσει με ελλείψεις, θα έχει ήδη δημιουργηθεί το δεδομένο, το οποίο θα μπορεί στη συνέχεια να δεχτεί βελτιώσεις.
Τέλος, σε περίπτωση που η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς αστυνομικών είναι περιορισμένη θα ακολουθήσουν οι ανάλογες μεταθέσεις και τοποθετήσεις προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία [Rethemnos news].