3/8/11

Τον έκαναν "σηκωτό" με φορείο

Με φορείο και ελικόπτερο στο εδώλιο  ο Μουμπάρακ
 Στο Κάιρο ξεκίνησε το πρωί η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για διαφθορά και κυρίως για τις δολοφονίες εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης.

Αν και η κατάσταση της υγείας του 83χρονου Μουμπάρακ είναι επιβαρυμένη, ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε στο Κάιρο για τη δίκη, με ελικόπτερο (εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα) από το νοσοκομείο στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου νοσηλεύεται.
Αστυνομικοί περιπολούσαν στους δρόμους κοντά στο νοσοκομείο και απαγόρευαν την πρόσβαση σε μία ομάδα διαδηλωτών που φώναζε «Ο λαός θέλει να εκτελεστεί ο δολοφόνος».
Ο Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται στο δικαστήριο ξαπλωμένος σε ειδικό φορείο, χωρίς να χρησιμοποιεί αναπνευστήρα ή άλλο ιατρικό εξοπλισμό.
Στο εδώλιο κάθονται επίσης οι δύο γιοι του Μουμπάρακ, καθώς επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι και έξι πρώην υφιστάμενοί του.
Η διαδικασία άρχισε με την υπόθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι.
Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας, έξω από το δικαστήριο σημειώθηκε ένταση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μουμπάρακ. Εκατοντάδες πολίτες είναι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο και παρακολουθούν τη διαδικασία σε γιγαντοοθόνη.
Τα μικροεπεισόδια δεν έλαβαν διαστάσεις, πάντως, καθώς τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, με 3.000 στρατιώτες και αστυνομικούς να βρίσκονται περιμετρικά της σχολής της αστυνομίας, όπου διεξάγεται η δίκη.
Ο Χ. Μουμπάρακ και οι γιοι του κατηγορούνται για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, που εξανάγκασε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
Η μεγαλύτερη κατηγορία που τους βαραίνει είναι ότι διέταξαν τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Τουλάχιστον 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 6.000 τραυματίστηκαν από την καταστολή, σύμφωνα με εξεταστική επιτροπή.