10/8/11

Από έμπορος ... χρήστης


 
Από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο
 
 
Ο νέος νόμος για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών θα «επιτρέψει» σε αστυνομικούς να γίνουν... διακινητές ηρωίνης και κοκαίνης! Επίσης θα προσφέρει στην ΕΛΑΣ τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί οχήματα και τεχνικό εξοπλισμό που έχει κατασχέσει από κακοποιούς ενώ θα αλλάξει τα πάντα και στο σύστημα πληροφοριοδοτών των διωκτικών αρχών!
Αυτές είναι ορισμένες από τις άγνωστες ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα ναρκωτικά που αποκαλύπτει "Το Βημα".


Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι ο νέος νόμος θα αλλάξει μέρος των επιχειρησιακών σχεδίων τους ενώ θα βοηθήσει στον απεγκλωβισμό προσωπικού που ασχολείται με την σύλληψη και την μεταφορά στα δικαστήρια χρηστών ναρκωτικών. Από την άλλη πλευρά όμως επισημαίνουν τον κίνδυνο να μείνουν ατιμώρητοι άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις κλοπών, αρπαγής τσαντών κλπ, αφού μετά την σύλληψή τους θα μπορούν να επικαλούνται την χρήση ναρκωτικών ζητώντας να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Επιπλέον οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ σημειώνουν ότι λόγω οικονομικής κρίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος "Μεξικανοποίησης" του εμπορίου ναρκωτικών: δηλαδή στην διακίνηση και την διανομή των ναρκωτικών ουσιών να εμπλέκονται ολοένα και περισσότερα άτομα κι οι συγκρούσεις των συμμοριών να είναι συνεχείς...


Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών υπάρχουν ορισμένες ιδιαίτερα σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν την ΕΛΑΣ αλλά και τον τρόπο δικαστικού χειρισμού εμπλεκόμενων σε τέτοιου είδους υποθέσεις:


-Καθορίζονται με ακρίβεια οι διαδικασίες υπό τις οποίες οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θα ζητούν να υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση συλληφθέντων για υποθέσεις ναρκωτικών οι οποίοι δίδουν πληροφορίες για την εξάρθρωση κυκλωμάτων. Μέχρι τώρα, πολλοί αξιωματικοί εμφανίζονταν ενώπιον των δικαστικών λειτουργών και ανέφεραν την "βοήθεια" του συλληφθέντα, χωρίς όμως να προσκομίζουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ρόλο του "πληροφοριοδότη" αφήνοντας έτσι περιθώρια για ύποπτες συνεννοήσεις ποινικών κι ενστόλων. Όμως, ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι για να ενεργοποιηθούν οι ευνοϊκές διατάξεις θα πρέπει ο συλληφθείς να καταθέτει εγγράφως τις σχετικές πληροφορίες και όταν η Αστυνομία φτάσει στην εξάρθρωση κάποιας σπείρας να συντάσσεται άλλο έγγραφο που να να βεβαιώνει πως αυτές οι πληροφορίες πράγματι ήταν σημαντικές στην υπόθεση.


- Προσδιορίζονται και επεκτείνονται οι "ρόλοι" των αστυνομικών που θα διεισδύουν σε σπείρες διακίνησης ναρκωτικών με σκοπό να συγκεντρώνουν στοιχεία για την δράση τους. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο οι αστυνομικοί αυτοί δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια ως "μελη" της σπείρας γιατί αυτό θεωρείτο αντίθετο με την αστυνομική ιδιότητά τους. Όμως με το νέο νόμο θα επιτρέπεται στους αστυνομικούς που έχουν παρεισφρύσει στα κυκλώματα να συμμετέχουν σε διακίνηση ναρκωτικών ή άλλη παράνομη πράξη, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι βοηθούν στο κυρίως αστυνομικό έργο και στην εξάρθρωση της σπείρας.


- Προβλέπεται ότι οι διωκτικές αρχές που προχωρούν στην σύλληψη μελών μίας συμμορίας που εμπορεύεται ναρκωτικά θα μπορεί να ιδιοποιείται και να χρησιμοποιεί οχήματα, τεχνικό εξοπλισμό που κατάσχει στα πλαίσια της συγκεκριμένης έρευνας. Έτσι, με βάση αυτήν την ρύθμιση, η ΕΛΑΣ αναμένεται να αποκτήσει δεκάδες πολυτελή αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες συσκευές που ανήκαν σε μέλη των συμμοριών. Μέχρι τώρα ο εξοπλισμός αυτός αποδίδεται στην ΕΛΑΣ ύστερα από πολύχρονες διαδικασίες μέσω OΔΔΥ με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να παρουσιάζουν βλάβες ή να έχουν καταστραφεί.


- Στο νέο νόμο προβλέπεται ότι το δικαστήριο θα εκδίδει αποφάσεις για το ύψος των ποινών σε βάρος των εμπόρων ναρκωτικών συνεκτιμώντας και την βλάβη που προκαλεί στον οργανισμό, η διακινούμενη ναρκωτική ουσία. Έτσι λοιπόν κάποιος που διακινεί μία ποσότητα χασίς αναμένεται να έχει πιο ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση από κάποιον που εμπορεύεται ίση ποσότητα ηρωίνης. Μέχρι τώρα αυτό ήταν νομικά ασαφές...


- Ακόμη με το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα παρέχεται η δυνατότητα σε τοξικομανείς που έχουν καταδικασθεί και φυλακισθεί για διακίνηση ναρκωτικών να παίρνουν άδειες ή να αποφυλακίζονται εκτίοντας μικρότερο τμήμα της ποινής τους.


- Προβλέπεται ότι σε άτομα που συλλαμβάνονται για όχι ιδιαιτέρως σοβαρά αδικήματα (ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ) και διαπιστώνεται ότι είναι τοξικομανείς θα παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης και να μην φυλακίζονται. Σύμφωνα ωστόσο με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, η ρύθμιση αυτή ίσως αποτελέσει παράθυρο για την γρήγορη επάνοδο κακοποιών στην εγκληματική δραστηριότητα.


Οσον αφορά το κεντρικό στόχο του νέου νομοθετήματος για την αποποινικοποίηση των χρηστών ναρκωτικών, αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι «αυτό θα διευκολύνει τις ήδη αποδυναμωμένες υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών να μην αναλώνουν προσωπικό για την σύλληψη και την μεταφορά στα δικαστήρια ατόμων που είναι τοξικομανείς.

 Επιπλέον οι ρυθμίσεις για τους πληροφοριοδότες και την παρείσφρυση στις συμμορίες μας λύνουν σε μεγάλο βαθμό τα χέρια. Όμως, από την αλλη πλευρά, δεν αλλάζει σε τίποτα τον σχεδιασμό μας για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών που δεν πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο δράσης τους.

 Ακόμη εκτιμούμε ότι θα είναι καλό για το έργο μας το γεγονός ότι η χρήση μεθαδόνης θα γίνεται από κρατικά νοσοκομεία και έτσι θα διαλυθεί ή θα πολυδιασπασθεί το σύστημα διακίνησης ηρωίνης στο κέντρο της Αθήνας. Σε πρώτη φάση άντως δεν πιστεύουμε ότι θα μειωθούν οι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών -περίπου από 200 έως 300 κάθε χρόνο- ούτε θ αλλάξουν οι πιάτσες στην υπόλοιπη Αθήνα και στην Ελλάδα, προώθησης ναρκωτικών»
[το βημα].