14/5/11

Οι καταθέσεις και τα όπλα των δολοφόνων

Ο δολοφόνος με την πορτοκαλί μπλούζα στον ανακριτή
Μ' αυτό το  Καλάσνικοφ δολοφονήθηκαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ
Το πιστόλι "Βάλτερ" και δίπλα οι σφαίρες απο το Καλάσνικοφ
Το κλεμμένο Volvo που καταδίωκαν οι αστυνομικοί στου Ρέντη
«Μας ακολουθούσαν αστυνομικοί. Ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έστριψε σε ένα στενό. Τότε σταμάτησε το αυτοκίνητο, άνοιξαν τα παράθυρα, έβγαλαν τα  όπλα έξω και άρχισαν να πυροβολούν…».

Με κυνικότητα και λεπτομέρειες που σοκάρουν, ο 28χρονος Αντρέι, περιγράφει τη σκηνή της άγριας δολοφονίας των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ στου Ρέντη. Οι πρωταγωνιστές της ματωμένης ιστορίας, ξετυλίγουν λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα από τη στιγμή που αποφάσισαν να ληστέψουν το περίπτερο, μέχρι και τα όσα ακολούθησαν μετά την εκτέλεση των αστυνομικών και την απομάκρυνση τους από το σημείο.


Τώρα, ο ένας ρίχνει τα βάρη στον άλλό και δηλώνουν… ερασιτέχνες ληστές που η φτώχια και η ανεργία τους έσπρωξαν στην παρανομία και τελικά στο έγκλημα.


Το protothema.gr φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν το τι πραγματικά συνέβη την 1η Μαρτίου, μέσα από τον φάκελο της δικογραφίας.


Όπως αποκαλύπτεται, από την επόμενη κιόλας ημέρα του μακελειού, η Αντιτρομοκρατική γνώριζε τα ονόματα και τους δράστες , παρακολουθούσε τις κινήσεις τους και κατέγραφε με τα ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης την κάθε τους συνομιλία. «Την επόμενη ημέρα της συμπλοκής περιήλθαν πληροφορίες στην Αντιτρομοκρατική που έκαναν λόγο για τον «Βάνια», τον «Αντρέι», τον «Γιούρα» και τον «Ανδρέα», ότι ανήκουν στην ομάδα των δραστών που δολοφόνησε τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ» αναφέρει το διαβιβαστικό της Ασφάλειας.


Βέβαια, απορία και εύλογα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι 75 ημέρες μετά το φονικό στου Ρέντη, δεν έχει βγει ακόμα η βαλλιστική (!) για το καλάζνικοφ που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία. Έτσι, δεν ξέρουμε αν αυτό που εγκαταλείφθηκε στο σημείο είναι πράγματι το όπλο του εγκλήματος και που αλλού έχει χρησιμοποιηθεί.


Το περίπτερο με τις 100.000 ευρώ
Στις απολογίες που έδωσαν στον ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι αλλά και ο Αλβανός που τους πούλησε το Volvo, ξετυλίγουν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της υπόθεσης.

«Δούλευα παλιά στις επισκευές στα καράβια και τον τελευταίο χρόνο ήμουν άνεργος. Οι άλλοι μου πρότειναν δύο- τρεις ημέρες πριν το συμβάν να κάνουμε τη ληστεία και εγώ τους πρότεινα τον Γιούρι γιατί ψάχνανε ένα τέταρτο άτομο» ξεκινάει την αφήγηση του ο 28χρονος Αντρέι ενώ ο 36χρονος Βάνια που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ένας από τους ανθρώπους που πυροβόλησαν με το καλάζνικοφ προσθέτει


«Μας είπαν ότι στο περίπτερο θα πήγαινε ένας προμηθευτής που θα είχε πάνω του 100.000 ευρώ. Μαζευτήκαμε τόσα άτομα για να κάνουμε μια ληστεία σε περίπτερο γιατί δεν ήμασταν επαγγελματίες. Τα όπλα μας τα προμήθευσε ο «Βιτάλι» δηλαδή ένα πιστόλι και ένα καλάζνικοφ με σφαίρες». Αυτή την εξήγηση δίνει ο 36χρονος για το γεγονός ότι πήγαν έξι άτομα με καλάζνικοφ και πιστόλια να ληστέψουν ένα περίπτερο στο Μενίδι.


Ο Αλβανός Γιασάρ, ο άνθρωπος που σύμφωνα με την Αστυνομία πούλησε το κλεμμένο Volvo, προσθέτει «Ο Βάνια μου ζήτησε να του βρω ένα κλεμμένο δυνατό αυτοκίνητο για να μεταφέρει λαθρομετανάστες. Το αυτοκίνητο του το πούλησα 1200 ευρώ…».


Τη στιγμή της ληστείας, όλοι οι συλληφθέντες την περιγράφουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο «Κατά τη διάρκεια της ληστείας κράταγα ένα πιστόλι Lugen ενώ από το Volvo κατεβήκαμε εγώ, ο Βάνια και ο Βιτάλι.


Μάλιστα, όταν ρώτησα τον Βιτάλι που θα πάμε μετά και πως θα φύγουμε από εκεί μου είπε να μην ανησυχώ γιατί όλα είναι κανονισμένα» τονίζει ο Αντρέι ενώ ο Βάνια προσθέτει πως «Εγώ πήρα τα λεφτά του περιπτερά και του άλλου. Οι δύο που φύλαγαν τσίλιες λίγο πιο κάτω, ο ένας έφυγε με τη BMW μου και ο άλλος με το λεωφορείο…».


Καθώς οι ληστές βγήκαν στην εθνική οδό στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Γιάννης Ευαγγελινέλης και Γιώργος Σκυλογιάννης τους αντελήφθησαν και άρχισαν να τους ακολουθούν διακριτικά ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Αστυνομίας για τις κινήσεις τους. «Μετά τη ληστεία οι τέσσερις μας μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε. Μου είπαν ότι θα πηγαίναμε προς Πειραιά για να παρατήσουμε το αμάξι. Όσο για τα λεφτά, θα τα παίρναμε την επόμενη ημέρα» περιγράφει ο 28χρονος ληστής.

Σταμάτησαν για να γαζώσουν     
Από αυτό το σημείο και μετά, οι περιγραφές των συλληφθέντων διαφέρουν. Άλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος, άλλα περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι τραυματίες αστυνομικοί. Μάλιστα, ενώ ένας από τους τραυματίες αστυνομικούς αναγνώρισε πλήρως τον 36χρονο Βάνια ως τον άνθρωπο που σήκωσε το κοντόκανο καλάζνικοφ και πάτησε τη σκανδάλη, κανείς από τους συλληφθέντες δεν… θυμάται ποιος ήταν ο εκτελεστής.

«Μετά από λίγο ο Ντίμα αντιλήφθηκε ότι μας ακολουθούσαν  δύο μηχανές της ΔΙΑΣ χωρίς αναμμένα φώτα. Έτσι ανέπτυξε ταχύτητα και έστριψε σε ένα στενό. Τότε σταμάτησε το αυτοκίνητο άνοιξε τα παράθυρα, έβγαλαν  τα όπλα έξω και άρχισαν να πυροβολούν. Μετά από δευτερόλεπτα, ο Ντίμα πάτησε γκάζι και άκουσα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου κάτι να χτυπά τη λαμαρίνα του. Σαν να σπάει τζάμι. Στη συνέχεια μπήκε στον κεντρικό δρόμο, έστριψε δεξιά, σταμάτησε το αυτοκίνητο και κατεβήκαμε. Αρχίσαμε να τρέχουμε. Ο Βιτάλι και ο Ντίμα προς τη μια κατεύθυνση και εγώ σε άλλη και χωριστήκαμε…» περιγράφει ο 28χρονος Αντρέι.


Ο 36χρονος Βάνια, που οι αστυνομικοί εκτιμούν πως ήταν ο εκτελεστής με το καλάζνικοφ, υποστηρίζει πως κατέβηκε από το κλεμμένο Volvo ένα χιλιόμετρο μακριά από το περίπτερο που λήστεψαν, ωστόσο παραδέχεται ότι επέστρεψε στο σημείο για να «μαζέψει» τους τρεις συνεργούς του.


«Λίγο πιο κάτω από το περίπτερο αποβιβάστηκα από το Volvo και μπήκα στη BMW μου που οδηγούσε ο τσιλιαδόρος. Λίγο αργότερα μου τηλεφώνησε ο Αντρέι και ο Βιτάλι και μου είπαν ότι τους ακολουθούν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ και στη συνέχεια μου ξανατηλεφώνησαν λέγοντας μου να κατέβω προς Μοσχάτο για να τους παραλάβω. Τελικά, παρέλαβα από την Πέτρου Ράλλη μόνο τον Βιτάλι ο οποίος μου παραπονέθηκε ότι αισθάνεται ένα κάψιμο στη μέση του, τον έψαξα και είδα ότι είχε χτυπηθεί με όπλο. Πήγαμε σπίτι μου, ήρθε ο γιατρός και άκουσα να τον ρωτάει πως το έπαθε. Άκουσα το Βιτάλι να του απαντά ότι μάλωσε με ‘ένα γνωστό του και κατά λάθος τον πυροβόλησε. Εκείνη τη στιγμή άκουσα στην τηλεόραση για το θάνατο των αστυνομικών» υποστηρίζει ο 36χρονος.


Ο δικηγόρος του 28χρονου Αντρέι κ. Ιωάννης Λαλιάς, μιλώντας στο protothema.gr για την υπόθεση τονίζει πως «Τόσο ο εντολέας μου, όσο και οι υπόλοιποι συλληφθέντες παραδέχονται την εμπλοκή τους στη ληστεία, όχι όμως και στη δολοφονία των αστυνομικών. Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό του φερόμενου ως συνεργού τους Βιτάλι ο οποίος και ενδεχομένως να φωτίσει με την κατάθεση του την υπόθεση» [protothema].