20/5/11

Πήγε να κάνει Ίμια το Αγαθονήσι






 Του Άγγελου Αθανασόπουλου

Στα δίχτυα του προεκλογικού αγώνα στην Τουρκία μπλέκεται ολοένα και περισσότερο το Αγαθονήσι, όπως αποδεικνύεται από την απόπειρα του απόστρατου στρατηγού και βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ουμίτ Γιαλίμ να μεταβεί στο νησί...
χωρίς θεώρηση επειδή όπως τόνισε «αυτά τα νησιά (σσ. εννοούσε και το Φαρμακονήσι) εδώ και περίπου 500 χρόνια είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Haberturk», ο κ. Γιαλίμ έκανε... απόβαση στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι (Μπουλαμάκ και Εσέκ στην τουρκική γλώσσα). Στην προσπάθειά του αυτή συνοδευότραν από τον Γκιουνάι Τικίν, πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στα Δίδυμα, αλλά και τον δημοσιογράφο της «Haberturk» Μεχμέτ Ιμέζ (σε μία κίνηση που μοιάζει με εκείνη των δημοσιογράφων της «Hurriyet» που τον Δεκέμβριο του 1995 είχαν πάει στα Ιμια).

Οταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν πλησίασε σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το αγαθονήσι το πλησίασε ελληνική ακταιωρός . Ο κυβερνήτης του σκάφους ύψωσε ελληνική σημαία με αποτέλεσμα η ακταιωρός να απομακρυνθεί (!) και λίγο αργότερα η αποστολή έφθασε στο Αγαθονήσι. Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι τρεις άνδρες πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων όπου απεδείχθη ότι δεν είχαν θεώρηση και έπρεπε να φύγουν. Ηθελαν πάντως να πάνε και στο Φαρμακονήσι σύμφωνα με τη «Haberturk».


Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι οι δηλώσεις του κ. Γιαλίμ, όπως τις αναφέρει η εφημερίδα «Hurriyet».
«Τα νησιά αυτά εδώ και 500 χρόνια περίπου είναι υπό την κυριαρχία των Τούρκων. ενώ σε πολλούς διεθνείς χάρτες παρουσιάζονται ότι ανήκουν στην Τουρκία και βρίσκονται εντός των ορίων των έξι μιλίων των χωρικών υδάτων, τα νησιά αυτά είναι υπό τη στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά. Δεν δίστασε δε να πει ότι η «πολιτική των μηδενικών προβλημάτων» που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν επιτρέπει στην Ελλάδα να κερδίζει πολλά χρήματα στην πλάτη της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος
Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ είχε δηλώσει ότι τα δύο νησιά, «αγαπημένος στόχος» των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα τελευταίοα χρόνια, βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή από το 2004. Ο κ. Γιαλίμ είπε επίσης ότι το κόμμα του θα φέρει το θέμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το εντυπωσιακό στοιχείο με τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ ήταν ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αποφύγει να τις καταδικάσει απερίφραστα Υπήρξαν μάλιστα ασαφείς διαρροές προς την εφημερίδα «Hurriyet» ότι
«η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει» και ότι «η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειδμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των νησιών αυτών» - αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι το καθεστώς τους συζητείται στις διερευνητικές επαφές.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ.
Δ. Δρούτσας πάντως, ερωτηθείς και για τα όσα σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που έχουν διαρρεύσει στο Wikileaks φέρεται να λέει για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ο Αχμέτ Νταβούτογλου (ότι δηλαδή αποτελούν νέα Ιμια), τόνισε ότι «δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης. Αυτό όλοι, και ιδιαίτερα οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους».

Σε επίσημη ανακοίνωσή του την Πέμπτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο εμμέσως και στις αποκαλύψεις από το Wikileaks, επανέλαβε ότι η Αγκυρα διατηρεί
«την απαιτούμενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους που θα στηρίζονται στα κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές». Και προσθέτει ότι «ως γνωστόν, στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλένδετα θέματα» [tovima.gr].