8/4/11

Mακελειό στο σχολείο


Ένας 23χρονος άνδρας άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολείο «Tasso de Silveira» στο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο. Τουλάχιστον δέκα παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ άλλα 18 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, νεκρά είναι εννέα κορίτσια και ένα αγόρι. Άλλα 12 αγόρια και έξι κορίτσια τραυματίστηκαν.
Ως δράστης της επίθεσης, σύμφωνα με το CNN, κατονομάστηκε ο 23χρονος Ουέλινγκτον Μενέζες ντε Ολιβέιρα, ο οποίος εισέβαλε στο σχολείο, κρατώντας δύο πιστόλια, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως κατά μαθητών και δασκάλων.
Όταν προσπάθησε να διαφύγει, ο δράστης έπεσε πάνω στους αστυνομικούς που κατέφταναν στο σημείο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ολιβέιρα τραυματίστηκε και στη συνέχεια υπέκυψε από τα τραύματά του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, προηγουμένως, είχε αφήσει ένα σημείωμα, στο οποίο έλεγε ότι ήταν φορέας του ιού HIV. «Σοκαρισμένη» από τα γεγονότα δήλωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ το υπουργείο Υγείας της χώρας απηύθυνε έκκληση, μέσω Twitter, για να συγκεντρωθεί από τους πολίτες αίμα για τους τραυματίες.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, είδε 15 με 20 παιδιά νεκρά ή σοβαρά τραυματισμένα. «Έγινε μακελειό! Αληθινό μακελειό!» είπε ο Roni de Macedo, ο πυροσβέστης που έφτασε από τους πρώτους στο σχολείο και μετέφερε οκτώ παιδιά σοβαρά τραυματισμένα  «Υπάρχει αίμα στους τοίχους, αίμα στις καρέκλες. 15 με 20 άτομα νομίζω ότι είναι νεκρά. Δεν έχω δει ποτέ μου κάτι τέτοιο» είπε ο πυροσβέστης. Σύμφωνα με έναν άλλο αυτόπτη, οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν στις 8 το πρωί έξω από το σχολείο, όταν ο άνδρας πυροβόλησε δυο αγόρια, το ένα στο κεφάλι και το άλλο στο χέρι. Στη συνέχεια πέρασε τη μεταλλική πύλη και κατευθύνθηκε σε μια τάξη στο δεύτερο όροφο, η οποία ήταν γεμάτη με παιδιά 11 έως 13 ετών.