15/4/11

Απόφαση χρέος

Ο Πάσσαρης σκότωσε δυο αστυνομικούς μόνο και μόνο για να δραπετεύσει
Του Λ. Σταυρόπουλου

Την «υιοθεσία» των ανήλικων παιδιών των αστυνομικών και πυροσβεστών που δολοφονήθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αναλαμβάνει η Βουλή, μετά από σχετική πρόταση του Προέδρου της κ. Φ. Πετσάλνικου.
Πρόκειται για εννέα περιπτώσεις αστυνομικών που άφησαν πίσω δέκα ανήλικα παιδιά, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛΑΣ, ενώ αναμένονται και τα ακριβή στοιχεία από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (υπολογίζονται σε πέντε παιδιά).
Υπενθυμίζεται ότι με προγενέστερες αποφάσεις της η Βουλή των Ελλήνων έχει «υιοθετήσει» 39 ανήλικα παιδιά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα, κυρίως πτώση μαχητικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων, που συνέβησαν εν ώρα υπηρεσίας ή στιγμές κρίσεις, όπως στην περίπτωση των Ιμίων το 1996.
Την σχετική πρόταση έκανε ο κ. Πετσάλνικος στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Έτσι, η Βουλή θα καταβάλλει ετησίως ένα ποσό για τα ανήλικα παιδιά μέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ αν σπουδάζουν η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται μέχρι και την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.
Το ποσόν θα είναι ίδιο με εκείνο που αποφασίστηκε και στις προηγούμενες περιπτώσεις, δηλαδή 10.000 ευρώ ετησίως για το ένα παιδί, 18.000 ευρώ για τα δυο παιδιά, 21.000 για τα τρία παιδιά και για τα τέσσερα παιδιά 25.000 κατ’ έτος.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής πρόκειται για «ελάχιστο φόρο τιμής και στήριξης προς τις οικογένειες αυτές». Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής [tovima.gr].