26/2/11

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν τη στρατιωτική επέμβαση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να κλείσουν την πρεσβεία τους στη Λιβύη διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις και κινούνται προς την κατεύθυνση να επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις κατά της χώρας χωρίς να αποκλείουν και τη στρατιωτική επέμβαση, σε απάντηση στην βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της αποπομπής της Λιβύης από τα Ηνωμένα Έθνη. Ακόμη, όπως είπε, θα περιορίσουν την στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει καμία απάντηση για τη βία στη Λιβύη, ακόμα και τη στρατιωτική επέμβαση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επιβολή και άλλων κυρώσεων από κοινού με την Ευρώπη. «Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διερευνούν τις περιπτώσεις ωμοτήτων που διαπράττονται αυτές τις ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Κάρνεϊ.

Ο Καντάφι «δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία και έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού της Λιβύης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν απηύθυνε πριν από λίγο έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προτεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε αυτή να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα...»

«Πρέπει, ήλθε η ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, να αναλάβει δράση. Οι ώρες κι οι ημέρες που έρχονται, θα είναι αποφασιστικές για τον λαό της Λιβύης», πρόσθεσε.

πηγή:tanea