21/1/11

Νεκροί σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα


Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συμπλοκών σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, που επεσήμανε ότι “οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα”.

Η πληροφορία για το θάνατο των δύο -αρχικά- διαδηλωτών μεταδόθηκε από το τοπικό κανάλι News 24, που επικαλέστηκε αξιωματούχους του Στρατιωτικού Νοσοκομείου στα Τίρανα. Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης το Νοσοκομείο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει και τρίτος νεκρός ενώ έκανε επίσης λόγο για αρκετούς τραυματίες.

"Έχουμε δύο νεκρούς πολίτες. Τα σημάδια δείχνουν ότι πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλο μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν τους έφεραν εδώ", δήλωσε στο κανάλι ο Sami Koceku, χειρούργος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου των Τιράνων.

Τη διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι, διοργάνωσε η αντιπολίτευση, που ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, κατηγορώντας τον για διαφθορά.



Ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες κατά των αστυνομικών, που βρίσκονταν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο ενώ ορισμένοι έβαλαν φωτιά σε οχήματα. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων, νερού και πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με το Associated Press οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι επτά αστυνομικοί νοσηλεύονται ενώ το Reuters κάνει λόγο για δύο τραυματίες.

Η αντιπολίτευση της Αλβανίας έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για διαφθορά. Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, που προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο. Σε αυτό εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα "έπεσαν στο κενό".

Τη λύπη τους για τα επεισόδια εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωση η αμερικανική πρεσβεία, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα: "Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία… επαναλαμβάνουμε την έκκληση για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και συμβιβασμού για εξεύρεση λύσης στην παρούσα πολιτική κατάσταση".