22/1/11

Το βίντεο για το οποίο γίνονται αιματηρά επεισόδια στην Αλβανία



Αυτό είναι το βίντεο αιτία για τα αιματηρά επεισόδια στην Αλβανία.







Ο γενικός εισαγγελέας στα Τίρανα ξεκίνησε έρευνα για το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel», στο οποίο ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης, Ιλίρ Μέτα, εμφανίζεται να συνομιλεί με τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Ντρίταν Πρίφτι και να απαιτεί την παραχώρηση- χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού -άδειας λειτουργίας, με εκχώρηση (δικαιωμάτων) για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σε συγκεκριμένη εταιρία.

Το δεκάλεπτο βίντεο ελήφθη το Μάρτιο του 2010, όταν ο Ιλίρ Μέτα, ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Μέτα εμφανίζεται να λέει ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας προσφέρει ως προμήθεια 7%, που αναλογεί σε 700.000 ευρώ, για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας.

Ο γενικός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του κ. Μέτα για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και νυν υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας εξέφρασε την ετοιμότητα να αρθεί η βουλευτική ασυλία του και τη βούληση να συνεργαστεί με τον εισαγγελέα που διερευνά τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο κ. Μέτα δήλωσε χθες ότι σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής, Γιοζεφίνα Τοπάλι, εξέφρασε «την πρόθεση ως πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη (SMI) και μέλος της Βουλής να παραιτηθεί της ασυλίας του και να συμβάλει στη μάχη κατά της διαφθοράς και της ενίσχυσης του κράτους του νόμου».

Ο Ιλίρ Μέτα είπε ότι η συνομιλία που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «είναι πολιτική απάτη, μέρος των εκβιασμών που δέχεται από το οργανωμένο έγκλημα, εξαιτίας της θέσης του ως προέδρου του SMI και ως σημαντικής και αποφασιστικής δύναμης του Συνασπισμού για την Ένταξη».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, χαιρέτισε την απόφαση του Ιλίρ Μέτα να παραιτηθεί της βουλευτικής ασυλίας του και να αντιμετωπίσει την έρευνα.

«Ο πρωθυπουργός καλεί την εισαγγελία και όλα τα δικαστικά όργανα να ξεκινήσουν λεπτομερή έρευνα για την υπόθεση και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει όλα τα αναγκαία μέσα για την πλήρη διαλεύκανση της συγκεκριμένης και άλλων υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται όργανα της κρατικής διοίκησης», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης, Αλμπάν Μουσταφαράι.

Ο κ. Μπερίσα είπε ότι το βίντεο είναι ερασιτεχνικό και ότι πίσω από τη δημοσίευσή του βρίσκεται το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, τόνισε σε δηλώσεις του ότι το βίντεο που μεταδόθηκε στη διάρκεια της εκπομπής «Fiks Fare», στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel, είναι γνήσιο.

«Ως μάρτυρας θέλω να επιβεβαιώσω ότι το βίντεο είναι αυθεντικό και ότι περιέχει τα πραγματικά λόγια του Ιλίρ Μέτα, όσα μου είπε στη διάρκεια της συζήτησης», είπε ο πρώην υπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο βίντεο, εκτός από την εισαγγελία, θα έχουν πρόσβαση ξένες πρεσβείες, διεθνείς οργανισμοί επιτήρησης, ο ΟΑΣΕ, η Ε.Ε. το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.