22/1/11

Ο κωδικός «Γκλέτσος» και η προσπάθεια χρηματισμού μάρτυρα τροχαίου

Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το κωδικό όνομα «Απόστολος Γκλέτσος» (!) χρησιμοποίησαν μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» για να αποστείλουν σε e-mail εφημερίδων ή σε δικτυακούς τόπους αντιεξουσιαστών ηλεκτρονικά κείμενα με τα οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις! Επιπλέον, καταζητούμενος για

την οργάνωση εμφανίζεται να... εξαγοράζει «αυτόπτες μάρτυρες» προκειμένου να μην αποκαλύψουν στις διωκτικές αρχές τις κινήσεις του! Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που αναδεικνύονται από τη δικογραφία για επιθέσεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Στις 11 Απριλίου 2008 η «Συνωμοσία» προχώρησε σε μπαράζ εμπρησμών τεσσάρων αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και ενός συνεργείου ιταλικών αυτοκινήτων, καθώς και στην Ελληνοϊταλική Σχολή. Η επίθεση αυτή φέρεται να πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη συμπαράστασης στην ιταλική ομοσπονδία αναρχικών FAI. Η συνεργασία της FAI με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» επεκτάθηκε τους τελευταίους μήνες με την αποστολή των δεμάτων βομβών και με επιθέσεις στις δύο χώρες ως δείγμα αλληλεγγύης σε κρατουμένους των δύο οργανώσεων.

Στο ηλεκτρονικό κείμενο που απέστειλαν μέλη των «Πυρήνων» για την πρώτη επίθεση, χρησιμοποιούσαν τον όνομα του τέως ηθοποιού και νυν μαχητικού δημάρχου Στυλίδας κ. Απόστολου Γκλέτσου, κάτι που επαναλήφθηκε και σε άλλες προκηρύξεις της οργάνωσης. Επιπλέον, σε άλλα κείμενα χρησιμοποιούσαν «κωδικούς» σατιρικού, σεξουαλικού περιεχομένου. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος για τη συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα, πραγματοποίησε έρευνες σε τέσσερα Ιnternet cafe _ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στις οδούς Χέυδεν και Πατησίων _ απ’ όπου φαίνεται με βάση την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών να στέλνονται τα επίμαχα κείμενα. Το γεγονός όμως ότι κανένα από αυτά τα καταστήματα δεν διέθετε κάμερες οδήγησε σε αδιέξοδο τις έρευνες. Μια έλλειψη που θα είχαν λάβει, βεβαίως, υπόψη οι αποστολείς των κειμένων.

Ενα άλλο σημείο που εντυπωσιάζει στη δικογραφία είναι η κατάθεση που έδωσε... αυθορμήτως, στις 22 Φεβρουαρίου 2010, ένας αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σχετικά με την αναζήτηση του 24χρονου κατηγορούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση Νταμιάνο Μπολάνο. Οπως κατέθεσε ο αξιωματικός, «ο Μπολάνο βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία και διαμένει σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στη Χειμάρρα. Προ τριημέρου προκάλεσε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην πόλη της Αυλώνας, όπου είχε μεταβεί για την επισκευή του αυτοκινήτου του. Προκειμένου δε να αποφύγει την εμπλοκή της αστυνομίας, προφανώς λόγω της δίωξης του για τρομοκρατικές πράξεις, πρόσφερε χρήματα στο θύμα του τροχαίου, το οποίο όμως αρνήθηκε να τα λάβει. Το ύψος του χρηματικού ποσού δεν έγινε γνωστό. Ο Μπολάνο, όμως, το έκανε λόγω του φόβου του μήπως επιληφθεί η αστυνομία του συμβάντος, γεγονός που θα είχε για αυτόν δυσμενείς συνέπειες»