13/2/10

Έγδυσαν στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής

Γράφει ο βασίλης χήτος






EXCIUSLVE

Στις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου και ημέρα Πέμπτη στην Ασφάλεια Αττικής το πρωϊ επικρατούσε αναβρασμός καθώς από τα μεσάνυχτα στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης είχε γίνει ένοπλη επίθεση σε ζευγαράκι και οι δράστες είχαν απαγάγει τη 19χρονη κοπέλα, ενώ στη συνέχεια για να σβήσουν τα ίχνη τους έκαψαν το πρώτο αυτοκίνητο που τη μετέφεραν. Στο αστυνομικό δελτίο ωστόσο καταγράφονταν οι συνηθισμένες διαρρήξεις διαμερισμάτων που καθημερινά συμβαίνουν στην Αττική τα τελευταία χρόνια.
Η διάρρηξη όμως που συνέβη σε σπίτι της Δάφνης με τους ιδιοκτήτες απόντες είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Στο ‘μάτι’ των δραστών μπήκε διαμέρισμα του 1ου ορόφου και σε οδό που βρίσκεται πίσω από το κτήριο της Γυμναστικής Ακαδημίας.
Ο ιδιοκτήτης και θύμα των κακοποιών δεν ήταν όποιος και όποιος αλλά ο ‘νεοφώτιστος’ Διοικητής του 2ου Τμήματος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Το Τμήμα αυτό έχει αναλάβει αποκλειστικά να ασχολείται με το ευαίσθητο κομμάτι που αποκαλείται «Εξωτερική Τρομοκρατία».
Οι δράστες μπούκαραν αργά το πρωϊ και σήκωσαν ότι βρήκαν, εκτός όμως από ηλεκτρικές συσκευές πήραν ακόμη και ρούχα .
Το γεγονός όμως πως πάνω στη βιασύνη τους άρπαξαν από τις ντουλάπες και την αστυνομική στολή, έβαλαν σε …περίεργες σκέψεις τον εν λόγω αξιωματικό που δεν άργησε να υποψιαστεί ότι: » Οι τρομοκράτες της …Αλ Κάϊντα είναι ίσως ικανοί να τον κυνηγούν ακόμη και μέσα στο σπίτι του».
Αποτέλεσμα αυτού ήταν επι δέκα ημέρες να διαθέσει μια ομάδα από τους άνδρες του για να παρακολουθούν το σπίτι του και ότι …κινείται γύρω από την πολυκατοικία όπου βρίσκεται.
Την υπόθεση σε επίπεδο καταγραφής, για να μη διαρρεύσει το περιστατικό ανέλαβε η Ασφάλεια της Δάφνης ενω στη φαντασία του Διοικητή ήρθε να δώσει …έξαψη, η μαρτυρία ειδικού φρουρού που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα της Δάφνης και ο οποίος ανέφερε πως εκείνο το πρωϊνό έτυχε να περνά τυχαία με πολιτικά έξω από την πολυκατοικία αλλά του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ύποπτη παρουσία ενός Ασιάτη που βρισκόταν στο σημείο.
Μετά από αυτήν την μαρτυρία ποιος είδε τον αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής και δεν φοβήθηκε.
Αντί να δώσει οδηγίες στους άνδρες του να ασχοληθούν με το εξαιρετικά σοβαρό αντικείμενο της υπηρεσίας τους, τους διέταξε να φυλάνε …καραούλι σε κοντινή πλατεία για να αναγνωρίσουν τον αλλοδαπό με τα χαρακτηριστικά που τους είχε περιγράψει ο ειδικός φρουρός.
Από την πολύωρη παρακολούθηση σε πλατεία της Δάφνης και με τις υποδείξεις του ειδικού φρουρού, οι αστυνομικοί κατέληξαν στο πρόσωπο ενός Σύριου.
Όταν όμως το ανέφεραν τηλεφωνικά στον Διοικητή τους εκείνος τους απαγόρευσε να τον προσαγάγουν για ανάκριση αλλά να τον ακολουθήσουν κατά πόδας.
Όπως και έγινε με αποτέλεσμα κοτζάμ κλιμάκιο Αντιτρομοκρατικής να σέρνεται πίσω από έναν Σύριο και να βρεθεί από τη Δάφνη στο Νέο Κόσμο όπου και διέμενε ο αλλοδαπός.
Ο θησαυρός όμως αποδείχτηκε άνθρακας με αποτέλεσμα ο Τμηματάρχης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας να μείνει με την απορία για το ποιες ‘σκοτεινές δυνάμεις’ κρύβονται πίσω από τη διάρρηξη του σπιτιού του και την κλοπή της στολής του.

12/2/10

Φοβήθηκαν αποφυλακίσεις στην υπόθεση Μυλωνά


Με διαδικασίες εξπρές ολοκληρώνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για την απαγωγή του μεγαλοβιομήχανου Γιώργου Μυλωνά που ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου.
Οι δικαστές κατάφεραν να επισπεύσουν τη διαδικασία χωρίς χρονοτριβή, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή, συμπληρώνεται για τους βασικούς κατηγορούμενους το 18μηνο, που είναι και το ανώτατο όριο προφυλάκισης.
Κάτι που σημαίνει πως αν η δίκη δεν είχε ολοκληρωθεί τότε υποχρεωτικά οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι το Σαβατοκύριακο.

Η ετυμηγορία των δικαστών θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη καθώς το μεσιμέρι ολοκληρώθηκε και η τελευταία αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης.
Το δικαστήριο διέκοψε μέχρι το άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για το σύνολο σχεδόν των εμπλεκομένων.
Όσοι όμως βρέθηκαν στην αίθουσα το πρωϊ είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την υποδειγματική αγόρευση του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου, που υπερασπίζεται τον Κρητικό Ασημάκη Λαζαρίδη ο οποίος ήταν και ο «μάγειρας» του μεγαλοβιομήχανου τις ημέρες της ομηρίας του.
« Δεν επιθυμώ –είπε ο κ. Γεωργίου απευθυνόμενος στην έδρα- να …προικίσετε τον πελάτη μου με την προίκα του Βασίλη Παλαιοκώστα.
Ο Λαζαρίδης είχε βοηθητικό ρόλο στην οργάνωση της απαγωγής και δεν έπιασε όπλο στα χέρια του ». Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του γνωστού δικηγόρου προς το πρόσωπο του καταζητούμενου ληστή.

« Η δίκη –ανέφερε με έμφαση- είναι φτωχή γιατί απουσιάζει από τα έδρανα των κατηγορουμένων ο αρχηγός τους Βασίλης Παλαιοκώστας… ο ημίθεός τους, ο Ρομπέν των δασών. Ο δραπέτης που έχει γίνει ίνδαλμα για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, από τη στιγμή που το σύστημα εκφυλίστηκε και ποδοπάτησε τις αρχές της κοινωνίας ».

11/2/10

Βόμβα Μυλωνά για τους απαγωγείς





…Άφεση αμαρτιών για τους δυο αντιεξουσιαστές κατηγορούμενους ζήτησε ο μεγαλοβιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς, δια στόματος των συνηγόρων του κατά την αγόρευσή τους στο κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης.
Ο εισαγγελέας της έδρας που προηγουμένως είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων στην απαγωγή, έμεινε …άγαλμα, όταν άκουσε το δικηγόρο του κ. Μυλωνά, όσον αφορά τον καταμερισμό των ευθυνών, να ζητά από το δικαστήριο να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας .
Όπως μάλιστα ανέφερε για τους αναρχικούς κατηγορούμενους Πόλι Γεωργιάδη και Βαγγέλη Χρυσοχοϊδη, πρόκειται: «Για δυο παιδιά πεπλανημένα που παρασύρθηκαν από την ισχυρή προσωπικότητα του βετεράνου δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα ».
Η δήλωση-βόμβα είχε και συνέχεια αφού ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κάλεσε το δικαστήριο να μη θεωρήσει τη συμμετοχή των δυο σε εγκληματική οργάνωση κακουργηματικού χαρακτήρα , καθώς δεν ήταν ισότιμα μέλη αφού το πάνω χέρι είχε ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας.
Ο δικηγόρος στην αγόρευση του αποσαφήνισε πως μεταφέρει την επιθυμία του μεγαλοβιομήχανου πελάτη του και συμπλήρωσε πως για τον Κρητικό «μάγειρα» Ασημάκη Λαζαρίδη πρέπει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Η εξέλιξη αυτή ήταν απρόσμενη σχεδόν για το σύνολο των κατηγορουμένων, από τη στιγμή που οι δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει να ανασταλεί η δίωξη του …ιπτάμενου δραπέτη, ενώ έχουν διατάξει τη σύλληψη του Παλαιοκώστα, προκειμένου να οδηγηθεί σ’ άλλη ξεχωριστή δίκη.
Στην πρόταση-καταπέλτη του εισαγγελέα της έδρας πάντως πρόκειται να απαντήσει στην αγόρευση του σε έντονο ύφος, ο ποινικολόγος των Αθηνών Σταύρος Γεωργίου που υπερασπίζεται τον Κρητικό Κατηγορούμενο Α.Λαζαρίδη

10/2/10

…Δικτάτορας στην απαγωγή Μυλωνά

Γράφει ο βασίλης χήτος





Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είναι ο άγνωστος συνεργός του θρυλικού δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα που πήρε μέρος στην απαγωγή του μεγαλοβιομήχανου της Θεσσαλονίκης Γιώργου Μυλωνά.
Το όνομα αυτού του συνεργού που προφανώς δεν είναι αληθινό αποκαλύφθηκε εδώ και λίγες ώρες, στο παρασκήνιο της πολύκροτης δίκης που ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου στη συμπρωτεύουσα, με μεγάλο απόντα τον πολυσυζητημένο φυγά.
Το πρόσωπο όμως είναι υπαρκτό καθώς όπως αποκάλυψε στο δικαστήριο ο Κρητικός κατηγορούμενος Ασημάκης Λαζαρίδης ο άφαντος γεροδεμένος άνδρας ήταν αυτός που στο λιμάνι του Πειραιά του παρέδωσε χέρι με χέρι 150.000 € που αποτελούσαν ένα μικρό ποσοστό από το μερίδιο για τη συμμετοχή του στην απαγωγή Μυλωνά.
Το ζητούμενο όμως είναι πως αυτή η αντιεξουσιαστική ομάδα με τον Πόλι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Χρυσοχοϊδη, επέλεξε να δώσει σε μέλος της το ψευδώνυμο ενός δικτάτορα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Βέβαια ο Βασίλης Παλαιοκώστας φημίζεται για το χιούμορ του, γι αυτό άλλωστε και είχε επιλέξει να αφήσει την κασέτα με το ηχογραφημένο μήνυμα του απαχθέντα Μυλώνα σε εκκλησία της Θεσσαλίας.
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος που περιγράφεται ως ψηλός ήταν ο άνδρας που νοίκιασε τη βίλα-κρησφύγετο στη Σουρωτή και είχε κάνει όλη την υποστηρικτική προεργασία.
Όπως πάντως αποκάλυψε ο Κρητικός κατηγορούμενος ο «Ψηλός» του είχε υποδείξει στη συνάντηση τους στον Πειραιά, πως το υπόλοιπο μερτικό του ύψους 830.000 € είναι θαμμένο - για λόγους ασφαλείας - σε συγκεκριμένη αμυγδαλιά της ίδιας περιοχής.
Ο λόγος του Παπαδόπουλου επιβεβαιώθηκε καθώς ο Λαζαρίδης όταν συνελήφθη υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο και έτσι αυτά τα λίτρα βρέθηκαν θαμμένα στο δέντρο με τα …χρυσά αμύγδαλα.
Ο Κρητικός που μόλις έφτασε στα Χανιά έκανε το λάθος να εκδηλωθεί και να αγοράσει με 82.000 € τζίπ Μερσεντές, ανέφερε πως η μεταγωγή του στην Θεσσαλονίκη έγινε στα πρότυπα της CIA με στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C 130.
Απ’ όλους τους κατηγορούμενους πάντως ο Λαζαρίδης αναμένεται να έχει την καλύτερη μεταχείριση καθώς ο ίδιος ο κ. Μυλωνάς ανέφερε στο δικαστήριο ότι:
« Ο Λαζαρίδης μου μιλούσε πάντα στον πληθυντικό και με πρόσεχε ιδιαίτερα. Μία φορά μάλιστα που δεν μου άρεσε το φαγητό μου είπε: Στενοχωριέμαι κ. Μυλωνά που δεν τρώτε ».
Την υπεράσπιση του Κρητικού έχει αναλάβει ο ποινικολόγος των Αθηνών Σταύρος Γεωργίου ο οποίος μιλώντας στο « Crimes on air» μας δήλωσε πως:
« Οι παράγοντες της δίκης κατέθεσαν πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που έγιναν και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του ».
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας πάντως πριν την τελευταία του απόδραση με ελικόπτερο είχε καταθέσει στον ανακριτή, πως με τη θέληση του υπέδειξε στην Περαία που είχε θάψει 3 εκατομμύρια ευρώ, όταν ο μεγαλοβιομήχανος στην Ασφάλεια της Θεσσαλονίκης του παραπονέθηκε πως δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τους υπαλλήλους του.
Ο δραπέτης μάλιστα για να μη φανεί …συγκεντρωτικός, είχε καταθέσει πως αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Γεωργιάδη και Χρυσοχοϊδη.
Στο δικαστήριο προκάλεσε κακή εντύπωση το γεγονός όταν ο πρόεδρος της έδρας, διαβάζοντας την κατάθεση Παλαιοκώστα επιχείρησε να διχάσει τους κατηγορούμενους λέγοντας τους ότι: « Ο Παλαιοκώστας που εσείς τον έχετε σαν θεό σας …έδωσε ».

9/2/10

ΕΛ.ΑΣ το μεγαλείο σου

Γράφει ο βασίλης χήτος

Ο σημαντικός ρόλος του Αστυνόμου της Ασφάλειας Ιωαννίνων που άνοιξε το δρόμο στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για να αποκαλυφθεί το κύκλωμα με τους δέκα επίορκους τελωνειακούς στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, υποβαθμίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη τοπικού ανώτατου αξιωματικού που παραμένει ως ο πλέον καθοριστικός υπηρεσιακός παράγοντας στις περίεργες και ακατανόητες εξελίξεις.Ο ανώτατος αξιωματικός δεν διέταξε να γίνει ούτε καν έρευνα όταν στις 4 του περασμένου Νοέμβρη παραβιάστηκε το προσωπικό γραφείο του ακέραιου Αστυνόμου Αλέξανδρου Κόκκαλη ενώ εκείνος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.Το “Crimes on air” είναι σε θέση να γνωρίζει πως στα συρτάρια υπήρχαν καταχωρημένες προσωπικές κωδικοποιημένες σημειώσεις και σημαντικές πληροφορίες για το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση ναρκωτικών από αλβανούς λαθρέμπορους. Μήπως ο ανώτατος …άρχων ήταν ο ίδιος που έδωσε αυτήν την εντολή και αν ναι τι σκοπό εξυπηρετούσε;Τα στοιχεία πάντως για την αποτελεσματικότητα του υποδειγματικού Αστυνόμου μιλούν από μόνα τους.Τα τελευταία χρόνια είχε κάνει όλες τις έρευνες και τις προανακρίσεις για την εκτεταμένη διαφθορά υπηρεσιακών οργάνων αλλά και για το σκληρό οργανωμένο έγκλημα.Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένες απ’ αυτές τις μεγάλες υποθέσεις που θα ζήλευε ακόμη και ο « Κάλαχαν » του κινηματογράφου.Ο Αλέξανδρος Κόκκαλης πριν διερευνήσει την περίπτωση με τους τελωνιακούς της Κακαβιάς και της Μέρτζανης, είχε σχηματίσει δικογραφία και είχε στείλει τον Μάιο του 2008 στον εισαγγελέα 40 άτομα που εμπλέκονταν σε κύκλωμα με αλβανούς δουλέμπορους.Ανάμεσα στους δράστες ήταν και άνδρες της συνοριακής αστυνομίας Δελβινακίου. Ένας ένστολος μάλιστα απ’ αυτούς φέρεται να είχε «ξεπλύνει» και μοιράσει 650.000 € σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενών του, για να μην κινεί ο ίδιος τις υποψίες για ξαφνικό πλουτισμό. Μέλος του ίδιου κυκλώματος ήταν και αστυφύλακας που συνελήφθη να μεταφέρει με το αυτοκίνητο του 100 κιλά ινδικής κάνναβης. Ο αστυφύλακας αυτός πρόσφατα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών.Ο Αστυνόμος Αλέξανδρος Κόκκαλης είχε βγάλει εις πέρας και την υπόθεση τον -Οκτώβριο του 2006- με τα κλεμμένα αυτοκίνητα που έφερνε η Ιταλική Μαφία στα Γιάννινα και αφού παραποιούσε τον αριθμό πλαισίου τους σε συνεργείο της πόλης, τα διοχέτευε προς πώληση στην ντόπια αγορά αλλά και στην Αλβανία.Τότε είχαν κατηγορηθεί συνολικά 33 άτομα ως μέλη του κυκλώματος, στο οποίο μεσολαβητικό ρόλο είχε ένας …αιωνόβιος Έλληνας φοιτητής της Ιταλίας, γνωστός και ως «Κώστας ο Ιταλός».Ο ίδιος αξιωματικός είχε αποκαλύψει στο Μέτσοβο τη συμμετοχή απόστρατου Ταξίαρχου της ΕΛ.ΑΣ σε σπείρα που εξέδιδε πλαστά διπλώματα οδήγησης.Στη συμμορία μετείχε εν ενεργεία αστυφύλακας που ήταν ανιψιός του Ταξίαρχου, αλλά και η διευθύντρια του τμήματος συγκοινωνιών που υπηρετούσε σε νομαρχία της Θεσσαλίας.Στα χέρια του ίδιου Αστυνόμου είχε πέσει και ο καφεπώλης που διέπραξε περισσότερες από 200 διαρρήξεις σε εκκλησίες στα Ζαγοροχώρια και στα Τζουμέρκα. Ο τρόπος που δρούσε ήταν αποτρόπαιος αφού από τα οστεοφυλάκια αφαιρούσε χωρίς ίχνος ενδοιασμού, χρυσά δόντια και κοσμήματα που ανήκαν σε νεκρούς.Η υπόθεση του Αστυνόμου Κόκκαλη θυμίζει ότι είχε συμβεί το 1995 πάλι στην Ασφάλεια Ιωαννίνων.Ο τότε υποδιοικητής της Ασφάλειας Γιώργος Ντοκομές [εν απουσία του προϊστάμενου του που …έστριψε δια της αδείας] είχε εξαρθρώσει στη Θεσσαλονίκη και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εγκληματική οργάνωση μαστροπών, που έφερνε κρυφά στην χώρα μας και στα Ιωάννινα ξένες ιερόδουλες που υποτίθεται ότι ήταν χορεύτριες.Η πέτρα του σκανδάλου όμως ήταν διεφθαρμένος αστυνομικός της Β.Ελλάδας που είχε συλληφθεί να χρηματίζεται επ’ αυτοφόρω από το Γιαννιώτικο κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπαστυνόμο Κώστα Αγγέλη.Ο Γιώργος Ντοκομές που έκανε την προανάκριση και ενώ τότε δέχτηκε τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Χουρδάκη, μέσα σε μια εβδομάδα μετατέθηκε δυο φορές και τελικά τοποθετήθηκε στο Α.Τ της Ζίτσας.Αν και απ’ ότι φαίνεται οι καιροί δεν άλλαξαν ο Γιώργος Ντοκομές, που στην συνέχεια στην καριέρα του σημείωσε τεράστιες επιτυχίες στη Δίωξη Ναρκωτικών, αναρριχήθηκε παρά τα εμπόδια στην ιεραρχία και σήμερα υπηρετεί ως Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας.Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα πάντως για τον Αστυνόμο Αλέξανδρο Κόκκαλη, οι υποθέσεις που χειρίστηκε θα μείνουν στην …ιστορία










8/2/10

Αδιάφθορος Αστυνόμος στο…απόσπασμα





Γράφει ο βασίλης χήτος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



Στην …πυρά έριξαν τον Αστυνόμο Αλέξανδρο Κόκκαλη ο οποίος ξεσκέπασε το βρώμικο κύκλωμα με τους δέκα επίορκους τελωνιακούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Λόγο του όγκου και της σοβαρότητας της η δικογραφία στις αρχές του φθινοπώρου διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ και η αστυνομική έρευνα, κάτω απο άκρα μυστικότητα πήρε το δρόμο της .
Το αξιοπερίεργο όμως είναι πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός άρχισε αμέσως να παραγκωνίζεται, με ευθύνη όχι φυσικά του Αρχηγείου αλλά της αστυνομικής διεύθυνσης Ιωαννίνων στην οποία και υπηρετεί.
Ο ρόλος του Αστυνόμου Αλέξανδρου Κόκκαλη άρχισε να υποβαβμίζεται τη στιγμή που διερευνούσε άλλες σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονταν και με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών απο την Αλβανία στη χώρας μας.
Το αποκορύφωμα του υπόγειου και εξαιρετικά ύποπτου πολέμου που δεχόταν ο ακέραιος αστυνομικός ήρθε στις 4 του περασμένου Νοεμβρίου, όταν διαπίστωσε πως κάποιος υφιστάμενος του στην Ασφάλεια Ιωαννίνων, εισέβαλε στο γραφείο του και έσπασε τις κλειδαριές απο τα συρτάρια του, αφαιρώντας χρήσιμα έγγραφα
Η κλοπή έγινε όταν ο Αστυνόμος που ήταν προϊστάμενος στο Τμήμα της Δημόσιας Ασφάλειας, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.
Ο αξιωματικός που έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία των Ιωαννίνων, καταπολεμώντας επι χρόνια το οργανωμένο έγκλημα, έχει παροπλιστεί κάτω και το…αδιάφορο βλέμμα του Διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν υπηρέτησε ως Διοικητής στο Μεθοριακό Σταθμό της Κακαβιάς.
Ο συγκεκριμένος Διοικητής προφανώς με άνωθεν εντολή εντός του αστυνομικού μεγάρου Ιωαννίνων, αποφεύγει να αναθέσει στον κ. Κόκκαλη την προανάκριση όταν ανακύπτουν στοιχεία ή καταγγελίες για κάποια σοβαρή υπόθεση.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ μόνο απο το τελωνείο της Κακαβιάς, απο τις 2/1/2006 έως της 13/1/2010, δεν επιβλήθηκε έλεγχος σε 4.780 δρομολόγια με φορτηγά που μετέφεραν εμπορεύματα προς την Αλβανία.
Απο το μικρό και …αθέατο τελωνείο της Μέρτζανης στο πανέμορφο Μπουραζάνι της Κόνιτσας, οι υπάλληλοι έκαναν τα στραβά μάτια σε 11.814 φορτηγά σε πολύ λιγότερο μάλιστα διάστημα.
Καταβάλλοντας βέβαια οι εμπλεκόμενοι οδηγοί τη σχετική ‘μίζα’ στους επίορκους τελωνιακούς, τα εμπορεύματα πέρασαν απο τις 27/9/08 μέχρι της 13 του περασμένου Ιαουναρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στο παρελθόν έντιμοι τελωνιακοί υπάλληλοι έχουν κατασχέσει φορτηγά που μεταφέρουν κρυμμένα στην σκεπασμένη καρότσα τους, πολυτελή αυτοκίνητα που έχουν κλαπεί απο την Αθήνα. Δεν ήταν λίγες εξάλλου οι φορές που έχουν βρεθεί κλεμμένες μοτοσυκλέτες, οικιακές συσκευές αλλά ακόμη και έπιπλα για σαλόνι.
Οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι είχαν κοινό ταμείο σε καθένα ξεχωριστά απο τα δύο τελωνεία και διώκονται για απιστία, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στα υπηρεσιακά βιβλία ανέγραφαν, για να είναι καλυμμένοι, πως τα φορτηγά ήταν κενού φορτίου ή ότι κουβαλούσαν νόμιμα εμπορεύματα για οποία δεν προβλεπόταν κάποιοι δασμοί.
Η υπόθεση έκανε πάταγο επειδή συνέπεσε με την απεργία των τελωνιακών που διεκδικούν απο το υπουργείο οικονομικών να μη γίνουν οι περικοπές που προαναγγέλθηκαν στα επιδόματα τους.
Η εκτεταμένη διαφθορά σε δυο μεθοριακά με την Αλβανία τελωνεία αποκαλύφθηκε εξαιτίας της πολύμηνης σοβαρής έρευνας που έκαναν οι άνδρες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Το δρόμο όμως άνοιξε ένας αδιάφθορος Αστυνόμος που τώρα οδηγείται στο…απόσπασμα






7/2/10

Πολιτική δολοφονία και φυγή στην Αθήνα






Γράφει ο βασίλης χήτος EXCIUSIVE




Καταφύγιο στην Ελλάδα έχει βρεί με την οικογένεια του ο 38χρονος Μαρί Γκρίκα ο οποίος στην χώρα του έχει «επικηρυχθεί» από το Αλβανικό καθεστώς, καθώς υπήρξε ο προσωπικός σωματοφύλακας αλλά και δεξί χέρι του δημοφιλούς Αζέμ Χαϊντάρι, του δολοφονηθέντος βουλευτή του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος. Ο 38χρονος τον οποίο το «Crimes on air» συνάντησε στην περιοχή του Χίλτον, έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο καθώς όπως μας είπε είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τόσο για τον ίδιο, αλλά όσο για λόγους εκδίκησης, και για τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Ο σκληροπυρηνικός Χαϊντάρι εκτελέστηκε από ενόπλους, υπο το φώς της ημέρας στο κέντρο των Τιράνων στα σκαλοπάτια των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος, την ηγεσία του οποίου εξακολουθεί να έχει ο σημερινός Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Η δολοφονία είχε γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας Σ. Μπερίσα είχε εξαναγκαστεί να παραιτηθεί, υπο το βάρος των συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών. Ήταν η περίοδος έντονων αιματηρών πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, όταν ο έμπιστος σωματοφύλακας τιμωρήθηκε από το καθεστώς με κατ’ οίκον περιορισμό στην πόλη Σκόδρα της Βόρειας Αλβανίας. Μια ποινή που του επιβλήθηκε, όλως τυχαίως, ύστερα από αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας με στόχο και ενώ συνόδευε τον Αζέμ Χαϊντάρι. Ο βουλευτής γνωστός για τον φλογερό λόγο του ήταν ο επόμενος διάδοχος του Μπερίσα και το συμβόλαιο θανάτου αποδίδεται σε σκοτεινούς κύκλους που ήθελαν η προεδρία του κόμματος να μην πέσει σ’ άλλα χέρια. Το τελευταίο διάστημα και ύστερα από έρευνα που έχει κάνει ο Μαρί Γκρίκα, άρχισαν να αποκαλύπτονται τα πρόσωπα των δραστών που παραμένουν ατιμώρητοι ενώ οι πιο πολύ έχουν διαφύγει και από τη Αλβανία. Ένας μάλιστα απ’ αυτούς από την Τουρκία όπου κρύβεται, έχει διαμηνύσει στην εισαγγελία των Τιράνων, πως είναι έτοιμος να μιλήσει με στοιχεία και ονόματα, αλλά με προϋπόθεση την ασυλία του. Ο 38χρονος που έχει προσχωρήσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει θέσει στόχο ζωής να οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη, αλλά πολύ φοβάται πως θα πάρει την …απάντηση του με σφαίρες.