8/7/10

Eλλάδα-Αλβανία συμμαχία




Επίσημη διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα μας ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας κ. Hysni Burgaj , στις 05 και 06 Ιουλίου 2010, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου. Στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησης των δύο Αρχηγών, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές (06.07.2010) στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συζητήθηκε η αναβάθμιση και η ενδυνάμωση της ήδη υπάρχουσας αστυνομικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συζητήσεων, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αναλύθηκε η επικρατούσα κατάσταση από πλευράς ασφαλείας στη χώρα μας, στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρομετανάστευσης αλλά και της τρομοκρατίας, όπου δόθηκε έμφαση στη συμμετοχή αλβανικών εγκληματικών οργανώσεων σε θέματα λαθρομετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων από την Αλβανία προς την χώρα μας, μέσω των χερσαίων αλλά και των θαλάσσιων συνόρων. Ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας, αφού εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δύο Αστυνομιών, ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο οργανωτικό και επιχειρησιακό της Αλβανικής Αστυνομίας, και παράλληλα τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης προς την χώρα μας με την αύξηση του αριθμού των συνοριακών αστυνομικών και την βελτίωση των αντίστοιχων υποδομών.Από τις συζητήσεις μεταξύ των δύο Αρχηγών συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα :

  • Να πραγματοποιούνται τακτικές, αλλά και έκτακτες, συναντήσεις μεταξύ αξιωματικών των δύο Σωμάτων με σκοπό την ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών και την στενότερη συνεργασία.
  • N α ορισθούν σημεία επαφής μεταξύ επιχειρησιακών αξιωματικών των δύο Αστυνομιών.
  • Να σχεδιάζονται και υλοποιούνται με αυξημένη συχνότητα ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις από τις Αστυνομίες των δύο χωρών σε θέματα κοινού αστυνομικού ενδιαφέροντος.
  • Να διερευνηθούν και να κωδικοποιηθούν βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και κάθε μορφής εγκληματικότητας δραστηριότητας στην οποία εμπλέκονται υπήκοοι των δύο χωρών.

Παράλληλα, από τον Αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας προτάθηκε η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και αλβανικών αρχών, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και λαθρομεταναστών, κυρίως με τη μόνιμη παρουσία αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος στο Κέντρο Θαλάσσιων Επιχειρήσεων που εδρεύει στο Δυρράχιο. Στην επίσημη συνάντηση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι Αξιωματικοί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Αστυνομιών και των δύο χωρών, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, οι δύο Αρχηγοί Αστυνομιών επισκέφθηκαν τις Παιδικές Κατασκηνώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, όπου φιλοξενούνται παιδιά αστυνομικών της γείτονος χώρας, η πλειοψηφία των οποίων έχει χάσει τον γονέα τους στη μάχη κατά του εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας ξεναγήθηκε στους χώρους διαμονής, σίτισης και εικαστικών τεχνών των παιδικών κατασκηνώσεων, ενώ από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας μοιράσθηκαν δώρα στα παιδία των Αλβανών αστυνομικών.