23/7/10

Συλλήψεις και σαρωτικές έρευνες για την κλοπή εκρηκτικών

Η Αστυνομία προέβη στις 11 χθες το βράδυ στη σύλληψη δύο στελεχών της Εθνικής Φρουράς, σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης από το στρατόπεδο στην Παλώδια. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, πρόκειται για 36χρονο, από την Πάφο και 35χρονο από τη Λεμεσό, που υπηρετούν στο στρατόπεδο, από το οποίο κλάπηκε η εκρηκτική ύλη και συνελήφθησαν στη βάση των υπηρεσιακών τους παραλήψεων, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Τα δύο στελέχη της Εθνικής Φρουράς θα προσαχθούν αργότερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση τους για διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται να εκφράζονται αμφιβολίες όσο αφορά στα επίπεδα ασφαλείας που τηρούνταν στο στρατόπεδο. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτελούσε «καλή» μετάθεση τόσο για τους οπλίτες όσο και για τα μόνιμα στελέχη τα οποία βρίσκονταν σε αναζήτηση «λούφας». Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οπλίτες όσο και στελέχη της Εθνικής Φρουράς, επικοινωνούσαν με βουλευτές με σκοπό να τους βοηθήσουν να μετατεθούν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, όπου προφανώς λόγω της έλλειψης απαραίτητων ελέγχων οι υπηρεσιακές συνθήκες ήταν "ιδιαίτερα καλές".
Μεγάλη ανησυχία εκφράζεται τόσο από πλευράς Ε.Φ, όσο και από πλευράς Αστυνομίας για το πού κατέληξαν τα εκρηκτικά που κλάπηκαν από τη Μονάδα Αποθήκευσης Υλικού Πολέμου στην Παλώδια στη Λεμεσό και πώς σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το Σίγμα αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς πολύ σύντομα αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή ακόμα και να συληφθούν, σχετικά με την υπόθεση.
Από την καταμέτρηση που έγινε στην αποθήκη του στρατοπέδου διαφάνηκε ότι οι δράστες έκλεψαν 200 βόμβες υψηλής ισχύος, οι οποίες φέρουν ενσωματωμένο το βραδύκαυστο φιτίλι τους, ικανές να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές, ακόμη και να ανατινάξουν ολόκληρη πόλη.
Εθνική Φρουρά και Αστυνομία εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο τα κλαπέντα να προορίζονται για τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, έκανε λόγο για ελλιπή μέτρα φύλαξης, παραδέχθηκε ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλεία τους και υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.
Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί από χθες Αστυνομία και Εθνική Φρουρά. Διεξάγουν εντατικές έρευνες σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης από αποθήκη της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια. Για διευκόλυνση των ερευνών, σε πρώτο στάδιο και μετά από εισήγηση του Αρχηγού της Ε.Φ.,Πέτρου Τσαλικίδη, ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, αποφάσισε τη μετάθεση του Διοικητή Αποθηκών.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κλοπή διαπράχθηκε μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου και πρόκειται για εκρηκτική ύλη τύπου PG2, συνολικού βάρους 172 κιλών, ισπανικής κατασκευής και προέλευσης. Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό από τις 6 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας στο στρατόπεδο στην Παλώδια και γύρω από αυτό, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν τεκμήρια σε σχέση με τη διάρρηξη και κλοπή εκρηκτικών υλών. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει καταμέτρηση του υλικού που βρίσκεται στην αποθήκη. Από χθες ανακρίθηκαν αρκετά πρόσωπα και λήφθηκε ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 6 σκοπιές του στρατοπέδου δεν ήταν επανδρωμένες και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά όσο αφορά τα θέματα ασφαλείας που παίρνονταν στο στρατόπεδο.
Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 2-3 αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Την υπόθεση διερευνά ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και του Στρατού.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα διεξαχθεί ποινική ή πειθαρχική έρευνα. Στο στόχαστρο της ανακριτικής ομάδας βρίσκονται και οπλίτες του στρατοπέδου.
Οι έρευνες δείχνουν πως η κλοπή διαπράχτηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Τη συγκεκριμένη νύχτα σε υπηρεσία βρισκόταν εκτός από τον αξιωματικό υπηρεσίας σκοπός πύλης και σκοπός σε σκοπιά 50 μέτρα από την αποθήκη που κλάπηκε το εκρηχτικό υλικό. Την ίδια ώρα περίπολο 2 ατόμων θα έπρεπε να ελέγχει και να υπογράφει τα βιβλία των αποθηκών κάτι το οποίο δεν τηρήθηκε ευλαβικά.
Υπουργός Άμυνας: "Υπάρχουν ελλείψεις στην ασφάλεια του στρατοπέδου"
Ελλείψεις, σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφάλειας και τη φύλαξη του στρατοπέδου στην Παλώδια, διαπίστωσε ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος ενημερώθηκε επί τόπου το πρωί για την πορεία των ερευνών, σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης. Πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ο Υπουργός δήλωσε ότι η πορεία των ανακρίσεων για την κλοπή 172 κιλών εκρηκτικής βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο κ. Παπακώστας, σημείωσε ότι ''στόχος είναι η εξεύρεση της ύλης και οι ύποπτοι να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης το ταχύτερο δυνατό''. Ερωτηθείς ως προς το τι απαντά στον κόσμο που ανησυχεί, απάντησε ότι η ανησυχία του κόσμου είναι δικαιολογημένη, όμως ''το κακό έχει γίνει''. ''Εμείς'', πρόσθεσε, ''θα φτάσουμε μέχρι το κόκαλο. Αυτό έχει σημασία. Το ανακριτικό έργο από χθες το μεσημέρι όταν διορίστηκαν οι ανακριτές και της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, είναι μαζί, συνεργάζονται πυρετωδώς νύχτα και ημέρα και θα εξετάσουν όλα τα σενάρια για να καταλήξουν σε κάποιο έτσι ώστε να ξετυλιχθεί το νήμα.'' Ο κ. Παπακώστας είπε ότι ''είναι πολύ πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα και ότι πούμε μπορεί να παραβλάψει την πορεία των ανακρίσεων''. "Μπορεί'', πρόσθεσε ''να έχουμε δυσκολίες αυτή την περίοδο λόγω απολύσεων και νεοσυλλέκτων. Αυτό γίνεται κάθε χρονιά εδώ και τόσα χρόνια Όμως αυτό είναι δικαιολογία. Αυτοί που ήταν, όφειλαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είτε είναι ένας, είτε δύο, είτε τρεις, είτε πέντε, είτε δέκα.'' ''Εγώ'', είπε, ''έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι έπρεπε να υπήρχαν και άλλα μέτρα παθητικά, όπως οι κάμερες. Εγώ δεν έχω υπόψη μου να ζητήθηκε κάτι τέτοιο.'' ''Κάπου'' ανέφερε, ''η αλυσίδα ασφαλείας, εδώ και χρόνια, έχει σπάσει''.
Η PG-2 είναι πλαστική εκρηκτική ύλη που κατασκευάζει η EXPAL και προορίζεται για χρήση από μονάδες ειδικών δυνάμεων ιδιαίτερα εναντίον μεταλλικών στόχων. Το υλικό είναι εύπλαστο και μπορεί να τοποθετηθεί πολύ εύκολα σε ανώμαλες ή σε καμπύλες επιφάνειες. Η σύνθεσή του βασίζεται στην ουσία RDX, η οποία βρίσκεται εντός του πλαστικού πλέγματος.
Ερωτήματα και σενάρια
Οι ενέργειες των δραστών έλαβαν χώρα από το περασμένο Σάββατο, 17 Ιουλίου, που έγινε ο τελευταίος έλεγχος στην αποθήκη, όπου φυλάγονται τα εκρηκτικά υλικά, μέχρι χθες, οπότε και έγινε αντιληπτή η απώλειά τους. Εικάζεται ότι, κατά το διάστημα αυτό, η είσοδος των δραστών στο στρατόπεδο έγινε, αφού προηγουμένως παραβίασαν μέρος της περίφραξης του σημείου δίπλα από το χώρο αποθήκευσης και αφαίρεσαν τις κλειδαριές, αντικαθιστώντας τες με άλλες. Την ίδια στιγμή αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτηματικά γύρω από το περιστατικό. Πως κατάφεραν να φορτώσουν τα εκρηκτικά χωρίς να τους δει κάποιος, ούτε καν ο σκοπός; Από την άλλη, έντονες ανησυχίες προκαλεί ο λόγος για τον οποίο θέλησαν κάποιοι να κλέψουν τα πυρομαχικά. Τα σενάρια είναι πολλά, με επικρατέστερο το ότι κατέληξαν σε άτομα του υποκόσμου. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται και οι έρευνες τη Αστυνομίας. Αν το σενάριο αυτό αποδειχτεί βάσιμο, τότε η αστυνομία, θα πρέπει να φοβάται το ξέσπασμα νέου πολέμου μεταξύ των φατριών του υποκόσμου. Άλλα σενάρια συνδέουν την κλοπή με τρομοκρατικές οργανώσεις από την Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται και η πιθανότητα τα πυρομαχικά να έκλεψαν πρόσωπα που οργανώνουν τρομοκρατική οργάνωση στην Κύπρο.
Την άποψη ότι δεν είναι εύκολο να κλαπούν πυρομαχικά μέσα από τις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς διατύπωσε στο Ράδιο Πρώτο ο στρατηγός, Χαράλαμπος Λόττας, χωρίς να αποκλείει να υπήρξε δάκτυλος από μέσα. Ο κ. Λόττας δήλωσε συγκλονισμένος από το γεγονός ότι την επέτειο της τουρκικής εισβολής κάποιοι προέβησαν σ’ αυτή την εγκληματική πράξη. Στόχος είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, όσο δυσάρεστα πιθανόν να είναι τα ευρήματα των ερευνών και οι ευθύνες θα καταλογιστούν σε όλους όσοι έχουν εμπλοκή δήλωσε στο σταθμό μας η εκπρόσωπος τύπου του ΓΕΕΦ, Αλίκη Στυλιανού.
Δηλώσεις για το περιστατικό είχαμε και από τη Βουλή. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Αριστος Αριστοτέλους χαρακτήρισε ως ανησυχητικό φαινόμενο την κλοπή υλικού από αποθήκες της Εθνικής Φρουράς. «Οπωσδήποτε οι αρμόδιες Αρχές έχουν αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και ενήργησαν με τον τρόπο που έπρεπε να ενεργήσουν», ανέφερε ο κ. Αριστοτέλους.Παράλληλα, ανέφερε, σωστά έχουν διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας και σε άλλες αποθήκες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων που ήδη λαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά, ούτως ώστε τέτοια φαινόμενα να μην συμβαίνουν στο μέλλον.«Τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Αμυνας να προωθήσει κάποια εσωτερικά και διοικητικά μέτρα είναι τα ενδεδειγμένα και ταυτόχρονα ο προβληματισμός γύρω από την ασφάλεια των υπολοίπων αποθηκών είναι μια φυσιολογική ενέργεια την οποία επικροτώ», κατέληξε.
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Φύτος Κωνσταντίνου η κλοπή ποσότητας εκρηκτικών υλών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς είναι ένα ανησυχητικό και προκλητικό γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία της Εθνικής Φρουράς, κάμπτει το ηθικό των στελεχών της Δύναμης και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών». Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη για εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.