21/7/10

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΠΗΝ στον Χρυσοχοϊδη για τη σύλληψη του Αχιλλέα Ροδίτη

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου - Νήσων με επιστολή της στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, διαμαρτύρεται για την συμπεριφορά του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας Υποδιοικητή του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Πατρών κ. Παναγιώτη Πετσίνη σε βάρος του δημοσιογράφου Αχιλλέα Ροδίτη. Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιογράφος συνελήφθη χθες το βράδυ ενώ έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή όπου είχε "ταμπουρωθεί" ο Ρουμάνος κακοποιός στην Πάτρα.
Η επιστολή έχει ως εξής:«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την ανάρμοστη και ανοίκεια συμπεριφορά του αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποδιοικητή του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών κ. Παναγιώτη Πετσίνη, εις βάρος του συναδέλφου δημοσιογράφου Αχιλλέα Ροδίτη, τη νύχτα της Τρίτης 20 Ιουλίου 2010.
Ο εν λόγω αξιωματικός, παρουσία δεκάδων μαρτύρων, επιτέθηκε φραστικά και απώθησε τον συνάδελφο ο οποίος, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, βρισκόταν στην οδό Μακεδονίας στην Πάτρα, αρκετά μέτρα μακριά από την πολυκατοικία στην οποία είχε καταφύγει, ύστερα από καταδίωξη, Ρουμάνος κακοποιός και κοντά στο σημείο αποκλεισμού του χώρου από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Ο συνάδελφος, με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στο αστυνομικό ρεπορτάζ, γνωρίζει άριστα τους όρους και τους κανόνες που ισχύουν για τους δημοσιογράφους όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια αστυνομική επιχείρηση. Και ασφαλώς, από την πολυετή εμπειρία του, γνωρίζει ποιο είναι το σημείο ισορροπίας ώστε η άσκηση του δημοσιογραφικού έργου να μην παρεμποδίζει το έργο της Αστυνομίας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η συμπεριφορά του εν λόγω αξιωματικού ο οποίος, αφού απρόκλητα επιτέθηκε στον συνάδελφο, διέταξε στη συνέχεια την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα και την σύλληψη του, είναι απαράδεκτη αλλά και προσβλητική για το Αστυνομικό Σώμα καθώς αγγίζει τα όρια της αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Ο συνάδελφος, σαν να επρόκειτο για εγκληματία, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την δουλειά του και να οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα όπου και κατατέθηκε μήνυση σε βάρος του με σοβαρές κατηγορίες όπως απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής κ.α.
Επειδή θεωρούμε ότι το περιστατικό είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς θέτει σε δοκιμασία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των δημοσιογράφων να έχουν πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης και να ενημερώνουν την κοινή γνώμη και επειδή η Αστυνομία οφείλει να σέβεται τον πολίτη και να μην καταφεύγει σε ακρότητες που παραπέμπουν σε τακτικές κατάχρησης εξουσίας, παρακαλούμε να ερευνήσετε το θέμα και όπου η έρευνα σας εντοπίσει πειθαρχικές ή άλλες ευθύνες, να καταλογιστούν.»