4/6/10

Έπιασαν τους επικίνδυνους ληστές

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, “οικογενειακή” εγκληματική οργάνωση και συνελήφθησαν την 02-06-2010, 6 μέλη αυτής (4 αλλοδαποί και 2 ημεδαποί, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα), ηλικίας από 19 ως 32 ετών, για «Ληστεία», «Κλοπή», παράβαση του Νόμου «περί Όπλων» και «Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Οργάνωση τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα». Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τη διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, είναι οι δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ληστείας σε βάρος 47χρονου αργυροχρυσοχόου, η οποία σημειώθηκε την 07-03-2010, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καψόχωρας Αλεξάνδρειας. Υπενθυμίζεται ότι, βραδινές ώρες της προαναφερθείσας ημέρας, 4 άτομα εισήλθαν στην μονοκατοικία του 47χρονου και επιχείρησαν να διαρρήξουν το εργαστήριο που διατηρούσε εντός αυτής, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών. Κατά τη διάρκεια αυτών, τραυματίστηκε σοβαρά ένας εκ των δραστών (27 ετών), ο οποίος συνελήφθη αργότερα, κατά την εισαγωγή του σε εφημερεύον Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι συνεργοί του 27χρονου, επιβιβάσθηκαν σε κλεμμένο όχημα και τράπηκαν σε φυγή. Στον χώρο της συμπλοκής, αλλά και στο αυτοκίνητο διαφυγής, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε μικρή απόσταση, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα (12) συνολικά κάλυκες. Επίσης, από την Προανάκριση διαπιστώθηκε ότι, οι συλληφθέντες, ανάλογα με τον ρόλο και τις «αρμοδιότητες» που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της εγκληματικής ομάδας που είχαν συστήσει, προέβησαν σε διαρρήξεις πολυτελών μονοκατοικιών και χώρους γραφείων.


Αναλυτικότερα:


· Την 25-02-2010, διέρρηξαν το κτίριο των Κοιμητηρίων Ευόσμου και από χώρο γραφείων αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο, το οποίο περιείχε το χρηματικό ποσό των 5.996,89 ευρώ.


· Την 18-12-2009, αφού εισήλθαν στο εσωτερικό οικίας στην περιοχή του Πλαγιαρίου, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου δύο μέλη της οικογένειας και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ και διάφορα χρυσαφικά.


· Την 14-12-2009, στην περιοχή του Κάτω Σχολαρίου, διέρρηξαν οικία, απ΄όπου αφαίρεσαν κοσμήματα, συνολικής αξίας (15.000) ευρώ


· Την 14-12-2009, στην περιοχή Τριλόφου, διέρρηξαν οικία, απ΄όπου αφαίρεσαν κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.


· Την ίδια ημέρα και στην ίδια ως άνω περιοχή, αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα από διαμέρισμα, το οποίο διέρρηξαν.


· Την 14-12-2009, έθραυσαν τα τζάμια οικίας στην περιοχή της Επανομής, πλην όμως τράπηκαν άπραγοι σε φυγή.


· Αφαίρεσαν πλήθος ζευγών πινακίδων κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων.


Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα προερχόμενα από αξιόποινες πράξεις εσόδά τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας προέβαιναν συστηματικά, σε αγορές πολυτελών αυτοκινήτων.


Συνολικά, κατασχέθηκαν:


· Δύο (2) πολυτελή αυτοκίνητα, ενώ ερευνάται η νομιμότητα κατοχής και άλλων οχημάτων


· Τρία (3) κυνηγετικά όπλα


· Ένα (1) πιστόλι αερίου-κρότου


· Δύο (2) κομμένες κάνες όπλων


· Δύο (2) ασύρματοι


· Γάντια-κουκούλες


· Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων


· Βιβλιάριο καταθέσεως, στον λογαριασμό του οποίου, υπήρχε κατατεθειμένο το ποσό των 57.510 ευρώ, προερχόμενο από αξιόποινες πράξεις.


· Χρηματικό ποσό, ύψους 3.600 ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες.


Πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, στην περιοχή των Διαβατών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τηλεοράσεις, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, φορητοί Η/Υ, ηχοσυστήματα αυτοκινήτων κτλ, η προέλευση των οποίων ερευνάται. Σημειώνεται ότι, ένας από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκε στο παρελθόν για υπόθεση ληστείας, δύο έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, ενώ σε βάρος τέταρτου ατόμου εκκρεμούν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις Νόμου περί Αλλοδαπών