4/3/10

Tο είχε η ...μοίρα τους γραφτό

Τους «σημάδεψε» η υπηρεσιακή τους μοίρα και πήραν την ίδια οδό της…αποστρατείας.
Δυο από τους τελευταίους Διοικητές της Άμεσης Δράσης κρίθηκαν ως «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη θητεία τους».Το Αρχηγείο σ’ αυτήν την υπηρεσία στήριζε και στηρίζει πολλά, αφού οι μοτοσυκλετιστές της Α.Δ είναι οι πρώτοι που επιλαμβάνονται από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό περιστατικό και πολλές φορές μάλιστα με κίνδυνο τη ζωή τους. Οι δυο τελευταίοι Ταξίαρχοι που πέρασαν από το τιμόνι της Άμεσης Δράσης όμως φαίνεται πως «πλήρωσαν» τα …σπασμένα, στο κομμάτι-πληγή της αστυνομίας που αποκαλείται: Μικροέγκλημα στους δρόμους της Αθήνας.
Και οι δυο για κάποιους μήνες μετατέθηκαν σ’ άλλες θέσεις αλλά όταν ήρθε η ώρα της κρίσης για τον επόμενο βαθμό του Υποστράτηγου…κόπηκαν.
Τόσο ο Γιάννης Τζώρτζης αλλά όσο και ο Γιώργος Κορφοξυλιώτης. Ο δεύτερος μάλιστα τελευταία διετέλεσε και Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά. Μια θέση που και αυτή για τους «προληπτικούς» θεωρείται…γρουσούζικη, αφού και ο Ταξίαρχος που παρέδωσε τη διοίκηση του Πειραιά στον κ. Κορφοξυλιώτη αποστρατεύτηκε εκείνη τη στιγμή.
Τώρα τη θέση αυτή καταλαμβάνει ο Γιώργος Σαξιώνης που μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν Διοικητής στη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής.
Εκτός ενεργού δράσης όμως βγήκε και ο Αρτινός Υποστράτηγος Λάμπρος Παππάς, που ήταν Διοικητής στην Ασφάλεια Επισήμων, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν διοίκησε με πυγμή σε νευραλγική θέση της Ασφάλειας, έχοντας υπό τις διαταγές του τα Τμήματα Ανθρωποκτονιών και Ληστειών.
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η αποστρατεία ανώτερου αξιωματικού στην Εύβοια, όπου τον περασμένο Δεκέμβρη σημειώθηκε αιματηρή ληστεία με καταδίωξη και ανταλλαγές πυρών μέσα σε κωμόπολη. Την ώρα που ο Υπαρχηγός Γιάννης Ραχωβίτσας, είχε πάρει το πρώτο ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ και έσπευδε στην περιοχή, ο αξιωματικός αυτός παρέμενε στο γραφείο του και παρακολουθούσε δια τηλεφώνου την επιχείρηση των υφισταμένων του, που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Αξιζει να σημειωθεί πως ο αξιωματικός αυτός το Μάρτιο του 2005 είχε πάρει μέρος στις έρευνες που πρωταγωνιστή είχαν τον «Αρχισατανιστή της Παλλήνης» Ασημάκη Κατσούλα. Ο ισοβίτης που είχε λάβει ολιγοήμερη άδεια από τις φυλακές, κατηγορήθηκε πως στους Δελφούς, προσπάθησε να …αποπλανήσει, 23χρονη παντρεμένη Αλβανίδα που είχε επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του. Την 23χρονη ο Κατσούλας είχε βρεί τυχαία στο δρόμο, καθώς εκείνη ανυποψίαστα συνήθιζε να πηγαινοέρχεται με ωτοστόπ στο ξενοδοχείο όπου εργαζόταν ως καμαριέρα.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ πάντως αυτή τη φορά αποκατέστησε και μια κατάφορη αδικία που είχε σημειωθεί στη Θεσσαλία σε βάρος του Ταξίαρχου Βασίλη Χαλάτση.
Ο αξιωματικός αυτός είχε «εξοριστεί» στην Καρδίτσα που είναι νομός μικρής αστυνομικής σημασίας και μόλις τώρα αποφασίστηκε να επανέλθει στη Λάρισα ως Αστυνομικός Διευθυντής.
Ο Βασίλης Χαλάτσης διετέλεσε στη Λάρισα Διοικητής Ασφαλείας και ήταν αυτός που έβγαλε σε πέρας τη μεγαλύτερη υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία ήταν αναμεμειγμένη η πλούσια Τσιγγάνικη οικογένεια των Βιλανάκιδων. Για συμμετοχή στη μαφιόζικη συμμορία είχαν κατηγορηθεί 49 άτομα και η δικογραφία είχε ξεπεράσει τις 2.000 σελίδες.
Το πανελλήνιο είχε ανατριχιάσει απο την βιντεοσκοπημένη δήλωση-αποκάλυψη του ιδιοκτήτη καφετέριας Γιώργου Σολωβού, που ανέφερε πως οι τοκογλύφοι του πρότειναν να πουλήσει το νεφρό του για να τους ξεχρεώσει.
Στο παρά πέντε είχε αποτραπεί και δολοφονική ενέργεια σε βάρος αυτού του μάχιμου αξιωματικού, στα πρότυπα της Ιταλικής «Καμόρα».
Επαγγελματίες του είδους, θα πυροδοτούσαν τη βόμβα που σχεδίαζαν να τοποθετήσουν στο αυτοκίνητο του Βασίλη Χαλάτση.
Στις τελευταίες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ πάντως αξιοσημείωτη είναι η πρόωρη αποχώρηση από το σώμα του Αστυνομικού Διευθυντή Κώστα Ζαχαρόπουλου.
Ο αξιωματικός από το 2004 μέχρι και πριν από τέσσερεις μήνες ήταν Διοικητής στο Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Υπό την εποπτεία του τότε εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είχε χειριστεί τη μεγάλη υπόθεση των «Νονών της Πάτρας» που πέταγαν χημικό αέριο, εν ώρα λειτουργίας, σ’ όσα νυχτερινά καταστήματα οι ιδιοκτήτες τους, δεν ενέδιδαν στους εκβιασμούς τους.
Η συμμορία είχε εκτελέσει το συμβόλαιο θανάτου σε βάρος του πυγμάχου Ανδρέα Παϊζη, ενώ ρόλο «τσιλιαδόρου» στη δολοφονία, κατηγορήθηκε πως έπαιξε υπαξιωματικός του στρατού ξηράς.
Τελευταία μεγάλη υπόθεση για την ίδια υπηρεσία, ήταν και εκείνη στην Αττική, με τη συμμετοχή απότακτου αστυνομικού, που είχε το ρόλο «εισπράκτορα» στο μεγαλύτερο κύκλωμα σωματεμπόρων τουλάχιστον των τελευταίων δέκα ετών.
Στο Οργανωμένο Έγκλημα που στη συνέχεια χωρίστηκε σε δυο κομμάτια, είχε στηριχθεί όλη η προσπάθεια για την καταπολέμηση του trafficking στην Αθήνα.