12/3/10

Παραιτήσεις στη δίκη Γρηγορόπουλου




Γράφει ο βασίλης χήτος

Βαριές έπεσαν οι σκιές εναντίον της έδρας του κακουργοδικείου Άμφισσας που εκδικάζει την υπόθεση για το φόνο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο χαμηλών τόνων συνήγορος της πολιτικής αγωγής Χρήστος Μυλωνόπουλος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί απο τα καθήκοντα του, όταν το δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα του, να κατηγορηθεί για ψευδορκία γυναίκα κάτοικος της περιοχής των Εξαρχείων, που στην ακροαματική διαδικασία έπεσε σε σειρά αντιφάσεων, σε σχέση με την αρχική κατάθεσή της. Η πρώτη κατάθεση ήταν επιβαρυντική για τον βασικό κατηγορούμενο ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα, καθώς η γυναίκα ανέφερε πως είδε τον ανήλικο πεσμένο δίπλα ακριβώς απο μια τσιμεντένια μπάλα.
Το στοιχείο αυτό συνηγορούσε υπέρ της άποψης ότι ο Κορκονέας πυροβόλησε ευθεία και ότι η βολίδα δεν εξοστρακίστηκε αφού πρώτα βρήκε σε κάποιο ψηλό τοίχο.
Η μάρτυρας ούτε λίγο ούτε πολύ πήρε πίσω αυτήν την κατάθεση, με αποτέλεσμα αυτό να προκαλέσει την αντίδραση του διακεκριμένου συνηγόρου. Όταν μάλιστα απορρίπτηκε το αίτημα του περί δίωξης για ψευδορκία, κατηγόρησε το δικαστήριο ότι "μεροληπτεί'.
Η απόφαση Μυλωνόπουλου βρήκε σύμφωνο και τον δεύτερο συνήγορο Αλέξανδρο Κατσαντώνη, αν και ο τελευταίος απουσίαζε απο την τελευταία συνεδρίαση.
Απο τα λεγόμενα του συνηγόρου όμως θίχτηκε η πρόεδρος της έδρας που υπέβαλε αίτημα αποχής της απο την διαδικασία.
Τι σημαίνει αυτό; Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για το αν ή όχι κάνει δεκτή την αίτηση και αντικαταστήσει την πρόεδρο μ' άλλον δικαστή.
Ο Χ. Μυλωνόπλουλος πάντως εμμένει στη θέση του λέγοντας με νόημα ότι: " Με την παρουσία μας δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε μια διαδικασία που δεν μας βρίσκει σύμφωνους".
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η άμεση συνέχιση της διαδικασίας θα θεωρηθεί αδύνατη καθώς η μητέρα του Αλέξη θα πρέπει να αναζητήσει νέους δικηγόρους για να την εκπροσωπήσουν.