1/3/10

Στο...άρμα του Στρατού η ΕΛ.ΑΣ

Γράφει ο βασίλης χήτος





Χρονοβόρα είναι η διαδικασία που προβλέπεται για να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς υποχρεωτικά προηγείται ο στρατός. Στις 8.30 το βράδυ μοτοσυκλετιστής της Άμεσης Δράσης παρέλαβε απο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων, για τους αξιωματούχους που αποστρατεύονται και απο τα τρία όπλα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο φάκελος με τις αποστρατείες επιβάλλεται να υπογραφεί απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου η μεταβολή να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Στη συνέχεια ο μοτοσυκλετιστής θα επιστρέψει στο υπουργείο 'Αμυνας, θα επιδόσει το φάκελο και θα αναμένει την απόφαση για την πλήρωση των κενών θέσεων απο τους νέους Ανώτατους αξιωματικούς. Αμέσως μετά εκ νέου θα μεταβεί στην προεδρία για την τελική υπογραφεί του κ. Κάρολου Παπούλια και θα ξαναεπιστρέψει στο πεντάγωνο με την πολυπόθητη προεδρική υπογραφή. Μόνο τότε θα ...λυθούν τα χέρια των δυο Αντιστρατήγων του στρατού που θα οριστούν για να αποτελέσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της αστυνομίας.

Ο στρατός δηλαδή θα κρίνει χρονικά τις εξελίξεις στην αστυνομία αφου για να συνεδριάσει η αρμόδια τριμελής επιτροπή για τις καθιερωμένες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. απαιτείται εκτός απο τον Λευτέρη Οικονόμου και η συμμετοχή δυο Αντιστρατήγων του στρατού ξηράς.
Απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του "Crime on air" αναφέρουν πως απο της 6 το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών στον 5ο όροφο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ξεκίνησε η διαδικασία για τις κρίσεις των Αντιστρατήγων [Στρατό] των Αντιναυάρχων [Πολεμικό Ναυτικό] και των Αντιπτεράρχων [Πολεμική Αεροπορία]. Οι ανώτατοι αξιωματικοί και στα τρία όπλα κρίνονται απο το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και απο εκεί θα προκύψουν και οι δυο Αντιστράτηγοι του στρατού ξηράς, που στη συνέχεια θα μεταβούν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για να συνεδριάσουν για τις κρίσεις στην αστυνομία.
Μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ [στο γραφείο του στον 6ο όροφο] θα κρίνουν τους υπόλοιπους τέσσερεις Αντιστράτηγους της αστυνομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ανάμεσα στους εκπροσώπους του στρατού θα είναι και ο ένας απο τους δυο Υπαρχηγούς του, που αναμένεται να κριθεί 'παραμένων'.Δηλαδή ή ο κ. Δημήτρης Λυμπέρης ή ο κ. Γιώργος Ταμουρίδης.
Συνήθως η διαδικασία με το Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία κρατά γύρω στις δυο ώρες απο το Σ.Α.Γ.Ε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μετά της 10.30 το βράδυ -εκτός αναβολής για αύριο το πρωί- θα είναι σε θέση οι Αντιστράτηγοι του Στρατού για να μεταβούν απο την έδρα τους στην οδό Μεσογείων, δίπλα στην οδό Κατεχάκη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Απο την αστυνομία θα κριθούν: Ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Γιάννης Ραχωβίτσας που θα παραμείνη στη θέση του, ο Επιτελάρχης Νίκος Παπαγιαννόπουλος,και οι Επιθεωρητές Νοτίου και Βορείου Ελλάδος Παναγιώτης Χριστοφιλάκης και Κώστας Κασαπάκης.
Στη συνέχεια ο Αρχηγός με τον Υπαρχηγό και έναν ακόμη Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ, συνήθως τον αρχαιότερο, θα κρίνουν τους είκοσι υποστράτηγους αλλά και όσους Ταξίαρχους θα προαχθούν και θα καλύψουν τις νέες θέσεις.
Η μόνη σίγουρη αποχώρηση είναι αυτή του Υποστράτηγου Χρήστου Κούρβα, που αποστρατεύεται λόγο ορίου ηλικίας. Ο κ. Κούρβας υπηρετεί στην αστυνομική ακαδημία.