26/2/10

Στρατηγοί με όνομα βαρύ




Γράφει ο βασίλης χήτος

Στην καριέρα τους τα είδαν όλα, αλλά για τους ...καχύποπτους επειδή τη Δευτέρα ξεκινούν οι κρίσεις, οι Υποστράτηγοι Νίκος Στίγκας και Δημήτρης Παπαδόπουλος, δεν έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες αφού στη συνείδηση της κοινής γνώμης και του αστυνομικού σώματος, είναι καταχωρημένοι ως οι αξιωματικοί που άπλωσαν δίχτυ και παγίδευσαν τους αδελφούς Παλαιοκώστα, τους ξακουστούς ληστές των Αγράφων.
Ο Νίκος Στίγκας ήταν αστυνομικός διευθυντής Βοιωτίας, όταν οι άνδρες του, καταδίωξαν και πέτυχαν να συλλάβουν τον Νίκο Παλαιοκώστα που ήταν δραπέτης για 16 ολόκληρα χρόνια. Το φάντασμα του μεγαλύτερου αδελφού έριχνε βαριά τη σκιά του στην εικόνα των διωκτικών αρχών, καθώς ο διαβόητος ληστής είχε γίνει θρύλος στα βουνά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, αφού τον ακολουθούσε η φήμη
πως έκλεβε τράπεζες και μοίραζε χρήματα σε φτωχές οικογένειες.
Ο ληστής αυτός εκτός από θεαματικές επιδρομές σε πόλεις, έκανε πολλά καψόνια στην αστυνομία, αφού αρεσκόταν συνεχώς στο να προκαλεί τους άνδρες της.
Στο άκουσμα του ονόματος του Νίκου Παλαιοκώστα η αστυνομία έπεφτε στα μάτια των πολιτών. Και όμως ο Ν. Στίγκας [φωτο] και η αστυνομική δύναμή του κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν, χωρίς …απώλειες.
«Κάνατε την τύχη σας…» αναφώνησε ο ορεσίβιος καταζητούμενος, για να εισπράξει την απάντηση του διώκτη του «Εκατό δικές σου και μια δική μου…».
Σήμερα ο Υποστράτηγος είναι Διοικητής στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αθηνών και από τα χέρια του περνάνε όλοι οι «μεγαλοκακοποιοί» όταν διασκορπίζονται σε διάφορες φυλακές της χώρας.
Όταν διασχίζει κάποιος την αφιλόξενη Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, η μοναδική ωραία αίσθηση που του μένει, είναι η αρωματική μυρωδιά που αναδύεται από το εργοστάσιο με τα μπισκότα «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ».
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το κτήριο του Μεταγωγών. Περνώντας την πόρτα του, ως επισκέπτης και όχι ως κρατούμενος, αποκομίζεις την εικόνα μιας ανταγωνιστικής ποδοσφαιρικής ομάδας, παρόλο που βρίσκεται στην πιο υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας.
Αυτή η ομάδα ωστόσο …χτυπά πρωτάθλημα ενώ τα μέλη της εκδηλώνουν την κάθε στιγμή, την υπερηφάνεια, που τους «κουμαντάρει» ο προπονητής που κατάφερε να στείλει στα αποδυτήρια τον Νίκο Παλαιοκώστα.
Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Δημήτρη Παπαδόπουλου που τώρα υπηρετεί ως αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης. Από τη θέση του Διοικητή Ασφαλείας ο αξιωματικός αυτός και η ομάδα του, εντόπισαν και συνέλαβαν, τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τους συνεργούς του, λίγους μήνες μετά την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Ο Β. Παλαιοκώστας έγινε και πάλι δραπέτης για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και πληροφορίες αναφέρουν πως αποφεύγει να πατήσει ξανά το πόδι του στη συμπρωτεύουσα.
Ο Δ. Παπαδόπουλος είναι ψυχρός και απόμακρος με τους δημοσιογράφους.
Η επιτυχία όμως που σημείωσε στην καριέρα του…μιλάει από μόνη της.