22/2/10

Εγνατία η οδός των καρτέλ

Γράφει ο βασίλης χήτος

Η Εγνατία οδός μπορεί να έσπασε την απομόνωση της Ηπείρου, αλλά έγινε και ένα εύκολος δρόμος που τον προτιμούν οι λαθρέμποροι ναρκωτικών για να περνούν όσο το δυνατόν απαρατήρητα τα φορτία τους, που έχουν τελικό προορισμό κυρίως την Αθήνα, τον Πειραιά, αλλά τελευταία και τη Θεσσαλονίκη.
…Όπλο στα χέρια των καρτέλ είναι ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο, καθώς μετά την Ηγουμενίτσα, κατά μήκος της Εγνατίας και με πορεία προς τα Ιωάννινα μέχρι και τη Θεσσαλία τουλάχιστον, δεν γίνεται κανένας έλεγχος καθώς το δίκτυο στο σύνολό του δεν έχει τελειοποιηθεί [σήμανση, φώτα] με αποτέλεσμα η ύπαρξη μπλόκου να εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Αυτό οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών το γνωρίζουν πολύ καλά γι αυτό και έχουν εγκαταλείψει σχεδόν την παραδοσιακή διαδρομή: Ελληνοαλβανικά σύνορα [Ηγ/τσα-Γιάννινα] Άρτα, Αμφιλοχία, Αγρίνιο,Μεσολόγγι, Ρίο, με τελικό προορισμό την Αττική.
«Για τη Θεσσαλονίκη –μας λέει υπαστυνόμος της Ασφάλειας Ηγ/τσας- δεν είχαμε καμία αμφιβολία, πως οι λαθρέμποροι από και προς, χρησιμοποιούν αποκλειστικά την Εγνατία οδό που απέχει το πολύ 3,5 ώρες. Ένα μακάβριο περιστατικό όμως ήρθε να διαψεύσει τις προβλέψεις μας. Βουλγαρική συμμορία έφερνε συστηματικά στην χώρα μας όπλα κατά παραγγελία, μέσω γραφείου τελετών. Η νεκροφόρα με τον Βούλγαρο οδηγό αφού παρέδωσε παρτίδα όπλων στην Αθήνα, στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας, χρησιμοποιώντας την κλασσική Ε.Ο με ενδιάμεσο σταθμό το Ρίο-Αντίριο. Στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας ο οδηγός σκόπευε να δώσει τα τελευταία δυο πιστόλια που είχε κρυμμένα στη νεκροφόρα και στη συνέχεια θα έμπαινε στην Εγνατία για να καταλήξει και να περάσει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τον συλλάβαμε όμως και δεν πρόλαβε.»
Η έλευση πάντως στη Θεσπρωτία, απο τον περασμένο Μάρτιο, του Αστυνομικού Διευθυντή Γιώργου Χήτα, έδωσε …φτερά στις διωκτικές αρχές, καθώς για πρώτη φορά μετά το άνοιγμα των συνόρων έχουν κατασχεθεί περισσότεροι από τρείς τόνοι αλβανικού χασίς.
Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε τον τεράστιο όγκο των ναρκωτικών, που μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο απο το ένα άκρο των συνόρων μας με τη γειτονική Αλβανία.
Τους τελευταίους μήνες σε τριάντα πέντε διαφορετικές περιπτώσεις έχουν συλληφθεί 54 δράστες. Απ’ αυτούς οι 30 ήταν Έλληνες και οι 24 Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν δώδεκα αυτοκίνητα ανάμεσά τους αρκετά βαν.
Μόνο στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη κατασχέθηκαν 753 κιλά ινδικής κάνναβης. Το επόμενο μεγάλο φορτίο ήρθε στις 21 Δεκεμβρίου, όπου μέσα σε 23 σάκους είχαν τοποθετηθεί 681 κιλά χασίς.
Διοικητής στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας του νομού έχει τοποθετηθεί ο Σπύρος Μαρτίνης, ο αξιωματικός που έχει κάνει φύλλο και φτερό τη μεθόριο καθώς υπηρετούσε στη Συνοριακή Αστυνομία και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις όσο κανείς άλλος.