21/2/10

Άπλωσε χέρι σε χρήματα απο ναρκωτικά;

Γράφει ο βασίλης χήτος


…Βουλιάζει από τις καταγγελίες σε βάρος του, ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετεί σε νησί και ο οποίος κατά την πολύχρονη θητεία του, τουλάχιστον στην Αττική, το γλένταγε με την ψυχή του στα «στριπ σόου» και ήταν φανερά εκδηλωτικός με τις αλλοδαπές χορεύτριες όταν εκείνες –κατ’ εντολή του αφεντικού - λικνίζονταν στα γόνατα του ημίγυμνες, πριν τον οδηγήσουν στους κρυφούς και ιδιαίτερους χώρους.
Ο αστυνομικός αυτός που επέδειξε συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα, τη θέση και τον βαθμό του, έχει προκαλέσει εσωτερικό σκάνδαλο και στην αστυνομική δ/νση που τώρα υπηρετεί, καθώς στα αυτιά του τοπικού εισαγγελέα έχει φθάσει μια απίστευτη καταγγελία για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με τη σύλληψη τον περασμένο φθινόπωρο, δυο ντόπιων δραστών οι οποίοι κατείχαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
Έκτος από τα ναρκωτικά όμως οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ενός δράστη, υπήρχε χρηματοκιβώτιο και μέσα σ' αυτό βρέθηκαν περισσότερα από 20.000 €.
Σύμφωνα πάντα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή, μόλις οι δράστες οδηγήθηκαν στο κρατητήριο και τα ευρώ στο αστυνομικό συρτάρι με την ένδειξη «κατασχεθέντα» ο εν λόγω αξιωματικός φέρεται να πρότεινε στο Διοικητή της υπηρεσίας και στους άνδρες που έκαναν την προανάκριση, να …μοιραστούν τα χρήματα και να μη τα εμφανίσουν ποτέ, διαλέγοντας φυσικά ο ίδιος τη μερίδα του λέοντος για τον εαυτό του.
Οι υφιστάμενοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να συνεργαστούν και τότε ο ανώτερος αξιωματικός άρχισε να τους φωνάζει «κορόιδα» και να τους απειλεί με μεταθέσεις για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.
Νομικός παράγοντας της πόλης είπε αφοπλιστικά στο «Crime on air» ότι:
«Σ’ αυτή την σκοτεινή υπόθεση γνωρίζω πολύ καλά, πως το να μη φανερωθούν τα λεφτά βόλευε πρώτα απ’ όλα όχι μόνο τον όποιο επίορκο που θα τα έβαζε στην τσέπη του, αλλά τους δράστες.
Η υπεράσπισή τους δεν ήθελε με τίποτα αυτό το χειροπιαστό στοιχείο με τα χιλιάδες ευρώ στη δικογραφία, αφού θα επαλήθευε ότι οι κατηγορούμενοι πελάτες ήταν έμποροι ναρκωτικών χωρίς καμία αμφιβολία και αυτό σημαίνει ακόμη και ισόβια καταδίκη. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ο εισαγγελέας έμαθε τώρα τι προηγήθηκε και είναι πολύ επιφυλακτικός με αυτόν τον ανώτερο αξιωματικό».
Ο Διοικητής του Τμήματος πάντως που έκανε την προανάκριση είχε πολλούς ενδοιασμούς στο να καταγγείλει το πρωτοφανές περιστατικό στους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει σάλος και να κλονιστεί περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών. Στο παρελθόν εξάλλου έστω καθυστερημένα είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος άλλου συγκεκριμένου αστυνομικού της ευρύτερης περιοχής που κάλυπτε χασισοκαλλιεργητές.
Από τότε οι αστυνομικοί που αρνήθηκαν να γίνουν και οι ίδιοι λαθρέμποροι, τέθηκαν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού. Ολόκληρο το Τμήμα τους σχεδόν διαλύθηκε με την πρόφαση των …αποσπάσεων και με διαταγές που εξέδιδε ο ανώτερός τους.
Την πίεση και το ψυχροπολεμικό κλίμα δεν άντεξε ασφαλώς ούτε ο Υπαστυνόμος Διοικητής τους, που πρόσφατα προτίμησε να μετατεθεί εκτός Ελλάδος και μάλιστα ως αστυνομικός σύνδεσμος σε Ελληνική Πρεσβεία που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.
Ο τοπικός τύπος επανειλημμένα έχει θίξει τη διάλυση αυτού του Τμήματος.
Ιδίοις όμασι όμως το χάλι αυτής της υπηρεσίας, διαπίστωσε σε επίσκεψή του στο νησί και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Λευτέρης Οικονόμου.
Το ζητούμενο όμως είναι αν αυτό το περιστατικό οι γνωρίζοντες κατάφεραν να το μεταφέρουν και στον Ηπειρώτη Αντιστράτηγο.